BITKA ZA PRISAVLJE

Vlada vratila Statut na HRT, Hloverka ostaje direktorica

06.05.2011 u 14:39

Bionic
Reading

Vlada RH poslala je danas Saboru mišljenje u kojem izražava nezadovoljstvo Statutom HRT-a jer nije usklađen sa Zakonom o HRT-u, zatraživši od najvišeg predstavničkog doma da obveže Programsko vijeće (PV) i Nadzorni odbor (NO) HRT-a da u roku od tri dana naprave izmjene i vrate ga Saboru na potvrdu

Statut, s brojnim pogreškama, usvojila su, podsjetimo, čak četiri različita tijela (PV, NO i saborski odbori za zakonodavstvo i medije). Osim što traži da se uskladi niz članaka Statua, Vlada u svom mišljenju podsjeća da je još u siječnju ove godine zatražila od v.d. Uprave kuće novi plan restrukturiranja koji do dana današnjeg nije dobila.

'Primjedbe koje je uputila Vlada su prvenstveno tehničke naravi i vjerujem da se sve to može vrlo brzo riješiti te da u roku od sedam dana prijedlog Statuta može doći u saborske klupe. Zašto je Vlada u mišljenju navela da Uprava nije dostavila program restrukturiranja, ne znam.

Mislim da ne bi bilo dobro da Uprava, koja ima prefiks v.d., tako nešto uopće radi', kazao je predsjednik Odbora za medije Nenad Stazić.

Vraćanje Statua na Prisavlje znači da će direktorica programa Hloverka Novak Srzić i v.d. Informativnog programa Renato Kunić do daljnjega, odnosno dok Statut ponovno ne prođe cijelu proceduru i dođe u Sabor na glasanje, obnašati te funkcije.

Naime, novim Statutom predviđeno je da se njihove funkcije ukinu i da HTV i HR ubuduće imaju samo glavne urednike programa koje PV-u predlaže v.d. predsjednik Uprave kuće Josip Popovac.

A on, tvrde njemu bliski izvori, na toj poziciji ne vidi Hloverku, koju na tom mjestu žele vladajuće strukture, ali ni Kunića, i traži neka druga rješenja. Kojih možda ne bi bilo da Vlada već neko vrijeme između redaka, a sada i jasno, kroz mišljenje i formulaciju o planu restrukturiranja, jasno poručuje v.d. upravi na Prisavlju da nema šanse na sljedećem natječaju.