PITAJU SE VARAŽDINSKI HNS-OVCI

'Zar je Čehokova ruka u Saboru jača od zakona?'

06.05.2011 u 11:40

Bionic
Reading

Zar je Čehokova ruka u Saboru jača od toga da su svi jednaki pred zakonom, zapitao je Goran Habuš, predsjednik varaždinskog HNS-a, na konferenciji za novinare sazvanoj povodom uhićenja čelnih ljudi Varaždinskih vijesti

'U pola godine ovo je već treće poduzeće u gradskom vlasništvu ili suvlasništvu koje je predmet istrage policije, Državnog odvjetništva ili USKOK-a. Od grada primjera, Varaždin je postao grad slučaj. Nepovjerenje, strah i nefunkcioniranje gradske uprave i izvršne vlasti vidljivi su na svakom koraku, rejting grada je sve narušeniji, a to nam ni dugoročno ni u ova recesijska vremena ne ide u prilog. Već gotovo dvije godine priča se o istragama USKOK-a, koje je potvrdio čak i Čehok, pa je došlo vrijeme da mjerodavne institucije kažu svoje da bi grad mogao normalno funkcionirati, a mi vratiti vjeru u pravnu državu', ustvrdio je Habuš, pozvavši tijela progona da prekinu zavjet šutnje kada je u pitanju varaždinski gradonačelnik.

Aktualna uhićenja, kako je dodao, zorno pokazuju da je HNS bio u pravu kada je isticao da Grad Varaždin vodi interesna skupina prijatelja na čelu s Čehokom, čiji su interesi iznad općih.

Kao i u slučajevima 'parkovi' i 'Aquacity', moramo učiniti sve da ovakvo neodgovorno ponašanje i kriminal ne naruše ugled Varaždinskih vijesti i njihovih djelatnika, jer između zaposlenika i čelništva tih tvrtki nema znaka jednakosti. One su postojale i prije Čehoka, Ptičeka i Fišera i iskreno se nadam, zbog brojnih ljudskih sudbina, da će nastaviti postojati i nakon njih. Možda nije nebitna ni činjenica da Ptičeka, Fišera i Čehoka veže i kumska veza, a to je nešto jače od prijateljstva, pa je teško vjerovati da Čehok o tome ništa nije znao ili je bio slijep pokraj zdravih očiju, a to onda ne ide u prilog tezi o najsposobnijem gradonačelniku', ustvrdio je Habuš.

Predstavnike grada u nadzorne odbore delegira gradonačelnik, pa i u tome leži njegova odgovornost za poslovanje gradskih poduzeća.

'Nažalost, naš prijedlog da članove nadzornih odbora imenuje Gradsko vijeće uz obaveznu raspravu o godišnjem poslovanju tih tvrtki nije naišao na razumijevanje kod gradonačelnika i njegovih vijećnika pa još uvijek čeka neka bolja vremena - ili sposobniju i transparentniju izvršnu vlast i Gradsko vijeće koje neće biti u službi isključivo gradonačelnika, već svih građana', zaključio je Habuš.