KAKO NEOBIČNO

Kosor više od sat vremena hvalila samu sebe

06.05.2011 u 11:09

Bionic
Reading

'Program gospodarskog oporavka se provodi i nadam se da ćete sada biti uvjereniji', tim je riječima premijerka Jadranka Kosor započela današnju prezentaciju rezultata provedbe Programa gospodarskog oporavka u Banskim dvorima

Premijerka Kosor počela je s izlaganjem u 10 sati, a završila je u 11.10 sati. U to vrijeme je po tko zna koji put nabrojila sve poteze, zakone i mjere koje je Vlada s njom na čelu učinila pod okriljem često u javnosti kritiziranog Programa gospodarskog oporavka.

Kosor se pohvalila rastom dobiti javnih poduzeća sa 754 milijuna kuna na dvije milijarde kuna. Istaknula je da Hrvatska pošta i Fina nakon intervencije Vlade više nisu gubitaši te da HEP više nema nikakvih dugovanja prema državi. Pohvalila se mjerom poticaja za prodaju stanova i rekla da je u pet dana stiglo 109 zahtjeva u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Nabrojila je, odnosno ponovila 30-ak investicija, poput hidroelektrane Ombla, gradnje spremišnog prostora u Omišlju, rekonstrukcije spremišta terminala Sisak, remonta pruge na relaciji Križevci-Koprivnica, projekta luka Rijeka itd. Tvrdila je da ministar za investicije Domagoj Milošević intenzivno radi na uklanjanju problema ulagačima i da svakog pojedinog investitora 'vodi za ruku' kroz projekte.

Pohvalila se čak i ukidanjem harača otprije godinu dana te smanjenjem nekih neporeznih davanja, kao što je članarina turističkoj zajednici. Vrlo joj je važno bilo naglasiti da je jučer otvorila tvornicu u Popovači i da je Vlada za poslovne zone ukupno darovala 700 milijuna kuna te uložila 600 milijuna kuna.

Kaže da je Vlada uštedjela smanjenjem plaća u javnom sektoru za 6 posto (1,4 milijarde kuna), smanjenjem plaća dužnosnika za 5 posto (3 milijuna kuna), neisplatom božićnica za 2010. godinu (3 milijuna kuna), zamrzavanjem indeksacije mirovina (600 milijuna kuna), smanjenjem mirovina po posebnim propisima (800 milijuna kuna), uvođenjem e-recepata i e-uputnica (500 milijuna kuna)...

Naravno, ponovila je i da je Vlada zamrznula proračunske rashode te da ne planira rebalans proračuna usprkos visokim izdacima za ovu godinu. Naime, Kosor kaže da proračun uvelike tereti popis stanovništva, provođenje referenduma za EU, izbori i isplata mirovina.

Posebno je naglasila pad nezaposlenosti te kaže da je 28.849 novih radnika zaposleno do travnja, pa sada broj nezaposlenih iznosi 308.869. Tvrdi da taj pomak nema velike veze sa zapošljavanjem za popis stanovništva na kojemu je radilo 7.800 popisivača. Također, smatra da taj broj nema puno veze s turističkom sezonom.

'To su naprosto činjenice i možemo reći da se Program provodi. Očekujemo rast BDP-a od 1,5 posto i tu akciju Vlade podržala je i Hrvatska narodna banka i druge institucije. Tu najavu temeljimo na programu i investicijskim projektima', rekla je Kosor.

Njezino ponavljanje već toliko puta iznesenih činjenica trajalo je više od sat vremena, a na početku današnje konferencije za novinare naglasila je da joj povod nisu kritike guvernera Željka Rohatinskog, već da Vlada dugo priprema izvještaj o tome kako se provodi Program gospodarskog oporavka.

Na konstataciju novinara da je upravo iznijela mjere koje očigledno nemaju nikakav utjecaj na stvarni životgrađana i pitanje što se može poduzeti u tom smjeru, Kosor je rekla da vjeruje da će se vidjeti rezultati: 'Vjerujem da će se vidjeti ako smo napravili sve ovo, a jesmo. Pitam se što bi bilo da nismo donijeli Program i da ga nismo počeli provoditi. Mislim da trebamo biti užasno uporni i dosljedni da ga se provede.'

Požalila se na brojne prepreke koje koče provedbu Programa te kaže da su na posljednjoj aukciji u HBOR-u sve osim jedne banke ponudile kredite s neprihvatljivo velikim kamatama, čak i većim od 8 posto. 'To je projekt u kojem svatko nešto mora dati, morat će se predanije raditi. Planiramo dodatno neke mjere i odluke', rekla je Kosor, ne želeći otkriti nijednu od novih mjera.

Upitana postoje li ikakvi upiti iz inozemstva za ukidanjem devizne klauzule, Kosor je rekla da joj to pitanje još nije postavljeno, a da će ga dobro razmotriti ako uopće bude postavljeno.

Zamoljena da ipak komentira izjavu guvernera Rohatinskog i njegovu poruku da je ova godina u ekonomskom smislu izgubljena, Kosor je rekla: 'Nitko nije otok i svatko mora dati svoj doprinos. HNB je institucija kojoj je ojačana neovisnost i isto tako ima svoju ulogu.' Na prognozu Rohatinskog da rast BDP-a ipak neće biti veći od 1 posto, rekla je da njoj nitko nije dao nikakav poziv za reviziju proračuna i ponovila da joj je guverner ranije dao zeleno svjetlo za rast od 1,5 posto.