Hrvatska KLIKANJEM DO DOKUMENATA

'Zbog e-uprave službenice u Puli sve su ljepše'

Pulska gradska uprava od jučer ima kompletno elektroničko poslovanje, čime je napravljen veliki iskorak u težnji da se približi 'bespapirnom uredu'. Naime, brda papirologije i klasične 'žute košuljice' zamijenit će elektronički dokumenti koje ni građani neće morati, kao dosad, čuvati doma, budući da će ih uz vlastiti pristupni kod moći uvijek iznova dobiti - budu li im ponovno zatrebali

S potpisom pulskog gradonačelnika Borisa Miletića na prvom elektroničkom dokumentu, Grad Pula postala je prva gradska e-javna uprava u Republici Hrvatskoj koja će s novom tehnologijom u potpunosti zamijeniti klasične potpise. Što to praktično znači, za tportal veli Nenad Stojiljković iz tvrtke Swing informatika, koja je ponudila ideju i rješenje odnosno odradila 99 posto posla uvođenja elektroničkog poslovanja .

Rijeka je bila prije Pule

Iako u Puli tvrde da su oni prvi u cijelosti uveli e-upravu iz susjedne Rijeke podsjećaju da oni e-poslovanje imaju još od 2004. godine rekao je Obersnel:
'Uvođenje elektroničkog potpisa u poslovanje Grada Pule svakako treba pozdraviti jer primjena novih tehnologija u javnim upravama doprinosi kvalitetnijoj i bržoj komunikaciji s građanima. Grad Rijeka uveo je elektroničko poslovanje još prije sedam godina, točnije, elektronički potpis uveli smo 2004. godine, a e-uredi koji osiguravaju mogućnost uvida građanima u stanje predmeta preko portala (bez dolaska u gradsku upravu), SMS obavijesti o promjenama u predmetu, komunikacija e-mailom i/ili fiksnim telefonom, uvodimo od 2008. godine u sve gradske odjele. Ono što je Pula sada naglasila jest da se putem Finine elektroničke kartice i građani mogu elektronički potpisivati. To isto mogu i građani Rijeke (još od 2004. godine), ukoliko pribave Fininu elektroničku karticu, budući da je zasada jedini službeni izdavatelj takve kartice Fina. Dakle, i Riječani već sedam godina mogu gradskoj upravi slati sve svoje zahtjeve elektroničkim putem s elektroničkim potpisom, ukoliko pribave Fininu elektroničku karticu.' (K.Mrkić)

'Od jučer zaposlenici pulske gradske uprave svoje dokumente više ne tipkaju, a građani mogu iz fotelje svog doma e-mailom poslati bilo koji zahtjev.

Server u trenutku prijema šalje korisniku potvrdu mailom ili SMS-om, ukoliko je naveden i broj mobitela, da je zahtjev zaprimljen. Možete ga poslati, na primjer, u subotu ili nedjelju, a već prvi radni dan korisniku stiže poruka s oznakom predmeta i pristupnim kodom.

Ukoliko se radi o neupravnom predmetu, koji je jednostavniji, kad je predmet riješen također mailom stiže elektronički dokument, koji korisnik mora potvrditi da je zaprimio i tu je priča gotova. Ako isti dokument zatrebate i za tri godine, možete ga preuzeti sa svojim pristupnim kodom, što znači da vam gradska uprava služi i kao arhiva', kaže Stojiljković.

Kod predmeta čije rješavanje iziskuje više vremena, s pristupnim kodom građani pak mogu pratiti kod koga se predmet nalazi i u kojoj je fazi rješavanja, što doprinosi transparentnosti, ali i većoj učinkovitosti službenika i cijele gradske uprave.

'Kad donosite neku odluku, trebate činjenice, odnosno cijeli niz informacija iz raznih dokumenata po ladicama, što je iziskivalo jako puno vremena, kontakata i sastanaka, no odsad je dovoljno da pulski službenici upišu ključnu riječ. Odluke su brže, a i građani višestruko zadovoljniji. Elektronički dokumenti lako su dostupni, vjerodostojni i transparentni, a osim uštede u vremenu i novcu, među nemjerljive koristi spada i zadovoljstvo zaposlenika', kaže Stojiljković.

'Ako radite u sretnom okružju, to se odražava i na zdravlje, a ja primjećujem da su žene u pulskoj upravi sve ljepše', veli u šali. Prijeteća ovog sustava uvedena je prije četiri godine, kad je pulska gradska uprava imala 200-tinjak zaposlenika, dok ih je danas 169, a cjelokupni sustav s edukacijom svih zaposlenih stajao je oko 700 tisuća kuna.

'Ovo sad s elektroničkim potpisom nije koštalo ništa jer smo htjeli pokazati da mi to možemo, da nije 'prazna priča', već da funkcionira', napomenuo je Stojiljković.

Kako veli, nakon Pule, djelatnici Swing informatike d.o.o. pozvani su još u Medulin i Vrsar, koji su kao njihovi raniji korisnici također zainteresirani za uvođenje e-poslovanja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još