ČEKAJU SE DOKUMENTI

Hoće li Sanader idući tjedan biti izručen Hrvatskoj?

04.05.2011 u 21:05

Bionic
Reading

Odluka o izručenju dvostruko odbjeglog HDZ-ovca, bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera mogla bi biti donijeta u ponedjeljak, no austrijski pravosudni organi još nisu iz Hrvatske dobili svu traženu dokumentaciju

Nakon što se još prije tri tjedna sutkinja Zemaljskog suda u Salzburgu Claudija Lechner požalila da joj Hrvatska nije poslala sve dokumente potrebne za donošenje odluke na ročištu zakazanom 9. svibnja, dokumentacija još uvijek nije stigla, javlja RTL.

Sutkinja neće moći donijeti odluku ukoliko dokumenti ne stignu prije ročišta, upozorio je još prije tri tjedna glasnogovornik Suda Imre Juhasz, ali to kao da ne zabrinjava hrvatsko pravosuđe.

Naime, traženi dokumenti nisu poslani u Salzburg, ponavlja RTL,  kojemu su kao i tportalu, u USKOK-u i hrvatskom Ministarstvu pravosuđa ispričali drugačiju priču od one u Austriji.

Hrvatska strana, kao što je već pisao tportal, tvrdi da je sve dokumente poslala i to u dva navrata jer je traženo nadopunjavanjem 19. i 28. travnja, uvjeravaju u Ministarstvu pravosuđa, zbunjeni nad 'zagubljenom' dokumentacijom.

Je li riječ o igrokazu i dobivanju na vremenu, pitao je RTL odvjetnika Zvonimira Hodaka, koji ima iskustva s austrijskim pravosuđem u slučaju Vladimira Zagorca, a Hodak je zaključio: 'Moguće je da hrvatska i austrijska strana igrokazom oko dokumenata žele dobiti na vremenu. Ivo Sanader je tempirana bomba s obzirom na sve što zna i što bi mogao reći'.

Podsjetimo, pritvor bivšem hrvatskom premijeru bio je 8. ožujka produžen na sljedeća dva mjeseca. Sanader se tada izjasnio protiv izručenja Hrvatskoj, naime, poriče sve optužbe i želi da mu se sudi pred austrijskim sudom jer, prema riječima njegovog bečkog odvjetnika Wernera Suppana, u Hrvatskoj ne postoje uvjeti za pravično suđenje u smislu konvencije o ljudskim pravima.

Nakon što je Suppan u ožujku predočio analizu stručnog tima, na 50 stranica, u kojoj se spominju kršenja ljudskih prava, sutkinja Lechner odgodila je odluku o izručenju Ive Sanadera, kojega hrvatsko pravosuđe, tereti, između ostaloga, za zloporabu položaja.