PREMIJERKA IZAŠLA NA STRAŽNJI IZLAZ

O čemu su razgovarali Kosor i Brammertz?

04.05.2011 u 20:31

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se u Banskim dvorima s glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda u Haagu Sergeom Brammertzom, ali nisu bili raspoloženi za davanje izjave novinarima

Iz Vladinog ureda za odnose s javnošću pristiglo je poslovično šturo priopćenje u kojem se samo kaže da se 'u vrlo otvorenom razgovoru analizirala dosadašnja suradnja Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom, a Kosor je rekla da će se ona nastaviti sukladno Ustavnom Zakonu o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu te ponovila da je Odlukom Vlade zatraženo stjecanje statusa prijatelja suda'.

Brammertz je Zagreb posjetio u sklopu priprema za redovito izvješće Vijeću sigurnosti UN-a, a o suradnji Hrvatske s Uredom tužitelja razgovarao je i s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem te članovima Vladine radne skupine za potragu za dokumentima koje traži haško tužiteljstvo.

Budući da su premijerka i haški tužitelj ostali zakopčani po pitanju izjava, a iz priopćenja se, po običaju, ništa bitno ne vidi, u zraku je i dalje ostalo visjeti pitanje topničkih dnevnika.

Brammertz, koji je novinarima kazao da nema vremena za izjave, nakon sastanka je otišao iz zgrade Vlade na Markovom trgu, a vremena i volje ili nečeg drugog očito nije imala ni Kosor, koja se još zadržala u zgradi, a potom kroz stražnji izlaz napustila zgradu, dok se na gornjem dijelu Mesničke ulice skupila svega nekolicina braniteljskih prosvjednika.

'Ova spodoba (Brammertz - op.a.) nije dobrodošla u Hrvatsku. Poručujemo, kad napušta našu državu, neka povede sve izdajnike sa sobom', kazao je Boris Prebeg iz inicijative Stop progonu hrvatskih branitelja.

Organizator prosvjeda Zvonimir Trusić novinarima je izjavio da okupljeni haaškom tužitelju žele poručiti da je nepoželjan u Hrvatskoj kao i da 'puzajuća vlada Jadranke Kosor ne predstavlja hrvatski narod, zbog čega ne može ni odlučivati o njegovoj sudbini. Veleizdajnička vlada postupa ispod razine dostojanstva, a mi smo ponosan narod', poručio je Trusić, dodavši da je nedopustiv način na koji vlast 'puzi pred svjetskim hohštaplerima'.

Upitan da prokomentira najavljene korake kojima se želi osporiti presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Trusić je rekao da vlada nikada nije učinila nijedan korak na koji je imala pravo te da se godinama ravnodušno odnosila prema Haagu.

Skup se razišao oko 16.30 sati, no dio okupljenih odlučio je blokirati Mesničku ulicu sjeverno od križanja sa Streljačkom ulicom, a kao objašnjenje Dean Golubić, inače vođa jednog dijela Facebook prosvjednika, ispalio je: 'Brammertz vjerojatno donosi nove optužnice protiv hrvatskih generala, to je problem.'

Prosvjed su osiguravale četiri marice i dva policijska vozila te dvadesetak policajaca, a zbog blokade prometa pola sata nije vozila autobusna linija od Tuškanca do Sabora.