METLA PRED IZBORE

Kosor raspustila dva županijska odbora HDZ-a

03.05.2011 u 21:59

Bionic
Reading

Nacionalno vijeće HDZ-a donijelo je danas odluku o raspuštanju županijskih odbora HDZ-a Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije

Pod predsjedanjem predsjednice Hrvatske demokratske zajednice Jadranke Kosor održana je sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji i promjenama u radu stranke u nekim županijskim organizacijama, priopćeno je iz HDZ-a.

Nacionalno vijeće jednoglasno je donijelo odluku o raspuštanju županijskih odbora HDZ-a Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije. Također jednoglasno donijeta je odluka da se Josip Borić imenuje predsjednikom Povjerenstva županijske organizacije HDZ-a u Primorsko-goranskoj županiji, a Ante Sanader u županijskoj organizaciji HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, kaže se u priopćenju glasnogovornice HDZ-a Sunčane Glavak

Da je večeras raspušten HDZ Splitsko-dalmatinske županije, a za povjerenika imenovan Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan, potvrdio je i dosadašnji čelni čovjek županijskog HDZ-a Kruno Peronja.

Današnji rasplet je zapravo vrhunac višemjesečne krize u HDZ-u u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a po svemu sudeći bolje stanje nije ni u gradskom HDZ-u. Iz županijskog HDZ-a su bile odaslane i najžešće kritike na rad premijerke, a učestale su i frakcijske borbe između kadrova koji su svi manje ili više bili postavljeni od strane bivšeg premijera Ive Sanadera.

Podsjetimo, HDZ na županijskom nivou na vlasti je zahvaljujući koaliciji s vijećnicima HGS-a, stranke gradonačelnika Željka Keruma, koji na gradskom nivou vodi otvoreni rat s HDZ-om. Posljednjih mjeseci je nekoliko članova HDZ-a već neformalno iskazalo ambiciju da povede HDZ u Splitu i Dalmaciji na nekadašnje pozicije, primjerice Ante Mihanović, čelnik mladeži HDZ-a i Kristijan Petric, branitelj i bivši predsjednik županijske Hvidre koji se otvoreno hvalio dobrim vezama s premijerkom i tražio od nje odriješene ruke u cilju rješavanja nagomilanih problema.

Petric i Mihanović su u više navrata iskazali međusobno neslaganje, a obojica dobro kotiraju u vrhu stranke. Rasplet možemo očekivati vrlo brzo, no možda ne baš u tjednu kada Split slavi svog nebeskog zaštitnika višednevnim svečanostima i procesijom sv. Duje u subotu.