LADONJA O NETRANSPARENTNOSTI

Javne natječaje u Puli kroji se za odabrane?

03.05.2011 u 16:22

Bionic
Reading

Izrazivši sumnju da se javni natječaji u Gradu Puli 'kroje za odabrane', Ladonjin vijećnik Mario Licul uputio je na današnjoj konferenciji za novinare niz oštrih riječi pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću

'Pula će se početi razvijati tek onda kada se počne transparentno raditi. Trenutno se javni natječaji kroje za odabrane te se naši novci odlijevaju na neprimjeren način. Sigurno je da se tako, osim punjenja privatnih računa, na direktan ili indirektan način kupuju glasovi', kazao je na konferenciji za novinare Ladonjin vijećnik Mario Licul

Posebno se osvrnuo na formu i okvir javnih natječaja koji se, kako smatra, u Puli i Istri postavljaju na način da bi se pogodovalo određenim subjektima povezanim s vladajućim ljudima i strankom. Tako je kao sporni primjer naveo aktualni natječaj za obavljanje komunalne djelatnosti održavanja javne rasvjete u Gradu Puli, čiji rok za podnošenje ponuda istječe sutra, 4. svibnja.

'U natječaju se od ponuditelja traži da su u tri od posljednjih pet godina uredno izvršili radove vrijedne minimalno 500 tisuća kuna po godini, čime se eliminira cijeli niz manjih tvrtki koje su uredno izvršavale te poslove za pojedine općine i gradove, ali u manjim iznosima. Nadalje, definira se da kombinacija najniže cijene i referenci donosi do 70 bodova, uvjeti odnosno rok plaćanja 15 bodova, a jamstveni rok za izvedene radove i ugrađenu opremu 15 bodova, gdje je sporno i suprotno zakonu miješanje kriterija najniže cijene s nekim drugim kriterijem, jer se ni iz čega ne može zaključiti kako će povjerenstvo pojedinom ponuđaču dati ocjenu za najnižu cijenu, a kako za reference', veli Licul. Dodaje kako se u nizu izjava koje ponuditelji moraju priložiti nalazi i ona koja pokazuje da su upoznati s terenskim prilikama, stanjem javne rasvjete u cjelini i tipologijom svjetiljki javne rasvjete!

'Ti podaci, međutim, nisu javno dostupni pa te radove, očito, može odraditi samo onaj tko ih je i do sada radio', kaže Licul. Napominje i kako je vrlo simptomatično da nigdje u troškovniku nema ni spomena o mogućnosti primjene tehnološki naprednije i povoljnije LED rasvjete te da je izostavljena i inače uobičajena procjena vrijednosti radova.

Istaknuo je da od javnih natječaja korist moraju imati građani i javni sektor te da treba voditi računa o kvaliteti, ali i o cijeni.

'Neophodno je skinuti blokade i ograničenja u javnim natječajima, koje omogućuju sudjelovanje isključivo unaprijed odabranima, i to po cijenama koje na kraju posla premaše početni utvrđeni iznos, što Miletić redovito opravdava. Svim zainteresiranima treba omogućiti javan i kvalitetan uvid u postojeće stanje, kako bi posao dobili najsposobniji, bez obzira jesu li povezani s IDS-om ili nisu', poručio je Licul.