VARAŽDINSKE VIJESTI

Uhićenje Fišerovih - demontaža poluge lokalne vlasti

03.05.2011 u 08:51

Bionic
Reading

Privođenje i zadržavanje čelnih ljudi Varaždinskih vijesti, koji bi se trebali oko 10 sati pojaviti pred istražnim sucem nakon noći provedene u policijskim prostorijama, nije samo završnica višetjedne provjere mogućih zlouporaba radi izvlačenja novca u tom varaždinskom tjedniku, nego i početak demontaže jedne od ključnih poluga lokalne vlasti, čije je vrh također predmet interesa pravosudnih tijela

Kao jedan od najstarijih listova u Hrvatskoj osnovan 1945, Varaždinske vijesti oduvijek su imale u najmanju ruku razumijevanje prema lokalnoj vlasti, što je bilo i razumljivo budući da je upravo ona osnovala poduzeće. No prilike se nisu poboljšale ni nakon raspada bivše savezne države, kada poduzeće prelazi u vlasništvo Grada Varaždina i okolnih općina, a direktor te glavni i odgovorni urednik postaje Ernest Fišer.

Pod Fišerovom se uređivačkom politikom list polako, ali sigurno pretvara u prepoznatljivi promidžbeni kanal gotovo svih varaždinskih gradonačelnika te vladajuće većine u Gradskom vijeću. Vlast dobiva isključivo pohvale, a niti jednu ozbiljniju kritiku. Štoviše, kritičko promišljanje lokalnih (ne)prilika od strane novinara Varaždinskih vijesti postaje nepoćudno, a autori bivaju sankcionirani smjenama i na druge načine. Za uzvrat što drži pod nadzorom prilike unutar, ali i izvan kuće poslovodstvo Varaždinskih vijesti dobiva niz materijalnih i drugih pogodnosti, kao što je zapošljavanje rodbinski, ali i na druge načine povezanih osoba...

Takva simbioza vlasti i medija, koja ima i koruptivna obilježja, osobito dolazi do izražaja krajem 90-ih godina, a male promjene dogodile su se tek nakon privatizacije poduzeća. Doduše, puno više se nije moglo ni očekivati s obzirom na u najmanju ruku krajnje netransparentnu prodaju dijela dionica Varaždinskih vijesti u vlasništvu Grada Varaždina. Naime, za taj iznimno bitan događaj iz 2004. godine nije znala većina zaposlenika koja se godinama trudila da iz vlasničke strukture poduzeća izađe Grad Varaždin. No vrlo dobro je znao Fišer, kojemu se pružila prilika da kupi prve pakete dionica u vlasništvu Grada Varaždina.

Ova iznimna prigoda dodatno je zbližila Fišera te tadašnjeg i još uvijek aktualnog gradonačelnika Ivana Čehoka. Štoviše, njihova je početna poslovna povezanost otvorila put sve češćim obiteljskim i prijateljskim druženjima, kao što je to (bio) slučaj i kod Miljenka Ptičeka, bivšeg direktora Parkova, još jednog poduzeća u gradskom suvlasništvu čiji je rad već predmet sudske istrage. Budući da su (bili) vrlo bliski s Čehokovom, koji bira predstavnike Grada Varaždina u skupštinama poduzeća u gradskom (su)vlasništvu, obojica su si mogla dopustiti svakojako ponašanje dulje vrijeme, odnosno sve dok nisu stvorene prilike da (varaždinska) policijska i pravosudna tijela počela profesionalno raditi i kada su oni u pitanju. Za to je jedan od ključnih događaja bio lanjski odlazak u mirovinu Ivana Mastena, predsjednika varaždinskog Županijskog suda i koji je i Čehokov punac, kao i ranije promjene u varaždinskoj policiji kad je s glavne pozicije iz Varaždina u Zagreb otišao Dražen Vitez, današnji zamjenik glavnog ravnatelja policije i ujedno bliski rođak supruge Ernesta Fišera.

Sada, nakon što je počelo policijsko-pravosudno propitivanje medijske i financijske poluge varaždinske lokalne vlasti, samo je pitanje vremena kada će i kazneni postupci protiv varaždinskog gradonačelnika ući u završnicu dostupnu javnosti, koju itekako zanima tko je zapravo vodi već gotovo jedno desetljeće.