HRVATSKO RATNO ZRAKOPLOVSTVO

Bagarić 'potiho' predao dužnost Šćuriju

02.05.2011 u 21:03

Bionic
Reading

Obavljena je danas primopredaja dužnosti između zapovjednika Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) general bojnika Vlade Bagarića i zamjenika zapovjednika HRZ-a i PZO-a brigadnoga generala Dražena Šćurija, koji će, osim svoje dužnosti, obavljati i dužnost zapovjednika HRZ-a i PZO-a, izvijestila je Služba za odnose s javnošću MORH-a

Brigadni general Dražen Šćuri pripadnik je Oružanih snaga Republike Hrvatske od 1991. Dosad je obnašao mnoge dužnosti u HRZ-u i PZO-u, od zapovjednika eskadrile helikoptera i načelnika Odjela za operativne poslove Zapovjedništva HRZ-a i PZO-a do posljednje dužnosti zamjenika zapovjednika HRZ-a i PZO-a.

Više je puta pohvaljivan i nagrađivan te je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskoga trolista i Spomenicom Domovinske zahvalnosti te medaljama 'Bljesak', 'Oluja' i 'Iznimni pothvati'. Šćuri je diplomirani inženjer prometa, a od vojnih škola završio je Zapovjedno-stožernu škole "Blago Zadro' i Ratnu školu 'Ban Josip Jelačić' te nekoliko tečajeva u inozemstvu.

Obilježena 16. godišnjica pogibije Rudolfa Perešina

Izaslanstvo Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju na Gradskome groblju Mirogoju obilježilo 16. godišnjicu pogibije pilota HRZ-a i PZO-a, stožernoga brigadira Rudolfa Perešina, koji je 1995. godine poginuo tijekom borbene zadaće u vojno-redarstvenoj operaciji 'Bljesku'

Uz izaslanstvo HRZ-a i PZO-a, na obilježavanju godišnjice pogibije pilota Perešina bila je nazočna i njegova obitelj, izvijestila je Služba za odnose s javnošću i informiranje MORH-a.

Pilot Rudolf Perešin poginuo je tijekom vojno-redarstvene operacije 'Bljeska' kad su neprijateljske snage 2. svibnja 1995. godine srušile MiG-21 kojim je upravljao.

Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su u Hrvatsku 4. kolovoza 1997., a 15. rujna 1997. pokopan je na Gradskome groblju Mirogoju.

Rudolf Perešin poginuo je kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. ZB Pleso HRZ-a i PZO-a. Sudjelovao je u svim borbenim operacijama HRZ-a i PZO-a. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlatom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za pet godina. Nositelj je medalja za iznimni pothvat i 'Bljesak'.