PUSIĆ:

Teško da će Hrvatska dovršiti pregovore do kraja 2009.

09.03.2009 u 19:34

Bionic
Reading

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak kako je malo vjerojatno da će Hrvatska svoje pristupne pregovore završiti još ove godine

'Vrlo je teško pretpostaviti da možemo završiti pregovore ove godine', kazala je Pusić uoči sjednice toga odbora.
Po njezinim riječima, kad Hrvatska i otvori sva poglavlja, trebat će ih zatvoriti 26. 'To je golem posao i vrlo je malo vjerojatno da ćemo pregovore završiti ove godine. Šteta', rekla je Pusić.

Pozdravila je pozitivnu reakciju Ollija Rehna na hrvatsko prihvaćanje europske inicijative da se u rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora uključi skupina pod vodstvom Marttija Ahtisaarija te Rehnove riječi da će se europsko posredništvo temeljiti na međunarodnom pravu i sudskoj praksi.
Također je istaknula da trgovina hrvatskim teritorijem nikad nije bilo na dnevnom redu i da nitko u Europskoj uniji ne očekuje da cijena ulaska bilo koje zemlje bude teritorij.

Kao temeljni interes navela je rješenje utemeljeno na međunarodnom pravu i deblokiranje pregovora. Na koji će se način to postići pregovorima odgovorna je hrvatska vlada, zaključila je Pusić.