BORKOVIĆ PODSJETIO

'Da Merčep nije preuzeo stvar, Vukovar se ne bi mogao braniti'

02.05.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Postavljanjem spomen-ploče na Uredu za obranu, nekadašnjem Sekretarijatu narodne obrane vukovarske općine, 204. brigada i Grad Vukovar obilježili su još jedan bitan datum u povodu obilježavanja 20 godina otpora agresiji na hrvatski grad-heroj

Upravo je 2. svibnja 1991. tadašnji Sekretarijat narodne obrane stavljen u funkciju Ministarstva obrane, pa su spomen-ploču tim povodom otkrili vukovarski branitelji Željko Jukić i Danijel Rehak. 'Tog se 2. svibnja odlučilo sve institucije u Vukovaru pripojiti Hrvatskoj, a posebice Sekretarijat narodne obrane koji je prethodno oružje podijelio po srpskim selima. Nositelj svih aktivnosti bio je Tomislav Merčep, tada predsjednik HDZ-a vukovarske općine, koji je potom imenovan za sekretara narodne obrane.

Marin Vidić Bili nakon toga je postao Vladin povjerenik za Vukovar, a direktor Hrvatskog radio Vukovara, koji je službeno počeo raditi 4. svibnja, postao je Zdravko Šeremet', evocirao je uspomene Danijel Rehak, danas predsjednik Hrvatskog društva logoraša.

Istim su povodom jedan od zapovjednika vukovarske obrane Branko Borković – Mladi Jastreb i aktualni vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, uz pomoć ratne izvjestiteljice Mirjane Hrpke, otkrili još jednu spomen-ploču – na objektu današnjeg Hrvatskog radio Vukovara (HRV). Preuzimanjem dotadašnjeg Radio Vukovara, HRV je tada počeo svoju povijesnu ulogu tijekom bitke za Vukovar u Domovinskom ratu, ali i u godinama progonstva i povratka Hrvata u svoj grad.

'Sve što se događalo tog 2. svibnja govori u prilog koliko je bila snažna volja hrvatskog naroda i da ni vrhovništvo nije moglo slijediti to narodno bilo. Problema je bilo jer se nije shvaćala situacija na terenu i s nevjericom su se pratila događanja budući da se vjerovalo u mirno rješenje. Da tada vukovarski Hrvati na čelu s Merčepom nisu preuzeli stvar u svoje ruke, sigurno ne bismo kasnije imali mogućnost braniti Vukovar. Sigurno bi se i povijest daleko gore okrenula', poručio je Borković.