BEBIĆ U OKUČANIMA

'Bljesak' je obasjao nadolazeću 'Oluju'

01.05.2011 u 15:06

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji je u Okučanima bio nazočan obilježavanju 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije 'Bljesak', izjavio je kako je 'Bljesak' preokrenuo tijek Domovinskog rata i 'obasjao nadolazeću 'Oluju'

'Vojno-redarstvena akcija Bljesak je nešto što je slavno započelo i slavno završilo', ustvrdio je Bebić

Na primjedbu novinara kako iz godine u godinu sve manje sudionika nazoči obilježavanju 'Bljeska', Bebić je ustvrdio kako se 'temeljni smisao onoga što se ovdje dogodilo, svake godine sve više pojačava' te da 'ljudi nisu izgubili entuzijazam' i nije bitno koliko ih se okupi.

Novinare je zanimalo i je li 'Bljesak' nakon 'Oluje' slijedeća hrvatska vojna akcija koja bi mogla postati 'metom optužbi iz Srbije', na što je Bebić kazao kako je međunarodna zajednica budno pratila vojno-redarstvenu akciju 'Bljesak' te da njezini predstavnici nisu pronašli niti jednu zamjerku toj akciji.

'Pobjedonosna i veličanstvena akcija 'Bljesak' doprinijela je oslobađanju velikog dijela Hrvatske i puni smo ponosa te se s istim ponosom sjećamo i hrabrih branitelja koji su sudjelovali u akciji, a posebice onih koji su stradali', izjavio je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić

Ivić nije želio komentirati tvrdnju novinara kako se nad obilježavanjem ovogodišnje obljetnice 'Bljeska' nadvila 'sjena haških presuda generalima' tek rekavši da 'nećemo o tome'.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac podsjetio je kako je akcija 'Bljesak' planirana još u studenome 1994. a u samoj akciji sudjelovale su 32 postrojbe HV-a i MUP-a.

'Prvi dan smo blokirali skelska mjesta prijelaza na rijeci Savi, oslobođen je Jasenovac a nakon što smo tijekom noći pregupirali snage, ujutro smo nastavili s akcijom da bi u Okučane ušli u 13,21 sati, a do kraja dana izbili i na državnu granicu na rijeku Savu', naveo je Kruljac.

Rekao je kako su pripadnici HV-a i MUP-a koji su sudjelovali u akciji 'Bljesak' bili vrlo dobro pripremljeni za tu akciju, a osim borbene spremnosti obavljene su i psihološke pripreme te održana predavanja o pridržavanju odrednica Ženevske konvencije.

Prema riječima načelnika općine Okučani Ace Vidakovića, najveći problem mještana Okučana već duže vrijeme je velika nezaposlenost.

Prema zadnjem popisu stanovništva u Okučanima živi 4270 stanovnika, dok se na popisu nezaposlenih osoba nalazi 601 mještanin Okučana, a 290 obitelji je na socijalnoj skrbi, naveo je Vidaković.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstva podno središnjeg križa u Spomen-parku hrvatskim vitezovima, u Okučanima je obilježena 16. obljetnica vojno-redarstvene akcije 'Bljesak' kojom su hrvatske snage tijekom 1. i 2. svibnja 1995. godine oslobodile zapadnu Slavoniju.

Vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u akciji 'Bljesak'. U ime predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske, vijenac je položio i svijeću zapalio načelnik Glavnog stožera general pukovnik Drago Lovrić

Vijence je položilo i svijeće zapalilo i izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske predvođeno general pukovnikom Slavkom Barićem, Ravnateljstva policije koje je predvodio glavni ravnatelj Oliver Grbić i Brodsko-posavske županije predvođeno županom Danijelom Marušićem

U Župnoj crkvi sv. Vida misu zadušnicu predvodio je vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac poručivši kako je Domovinski rat Hrvatskoj bio nametnut. 'Hrvatski branitelji predvođeni dr. Franjom Tuđmanom i generalima uspjeli su međutim osloboditi ne samo ovo, već i ostala okupirana područja, na čemu će im Hrvatska biti vječno zahvalna', kazao je Jezerinac tijekom misnog slavlja kojemu su nazočni bili i brojni državni i vojni dužnosnici.

U akciji je oslobođeno 500 četvornih kilometara teritorija te uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Sudjelovalo je 16.000 branitelja, pripadnika HV-a i MUP-a od kojih su poginula 42, a 162 su ranjena.