KOSOR I KARAMARKO U SLOVENIJI

Moraju se pronaći odgovorni za rudnik smrti

09.03.2009 u 15:55

Bionic
Reading

Ovdje se dogodio jeziv, nezamisliv zločin koji čovjeka ostavlja bez riječi i koji, kao i svi zločini, mora biti istražen kako bi se doznala puna istina - zbog prošlosti, zbog svih nas, ali prije svega zbog budućnosti, rekla je u ponedjeljak potpredsjednica Hrvatske vlade Jadranka Kosor u selu Hudoj Jami pokraj Laškoga u Sloveniji na mjestu novootkrivene masovne grobnice iz vremena nakon Drugog svjetskog rata.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti to je rekla nakon što je s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom položila vijenac i zapalila svijeću u znak odavanja počasti žrtvama masovne grobnice otkrivene prošlog tjedna u napuštenom rudniku Barbarinom Rovu u kojem su otkriveni posmrtni ostaci nekoliko stotina ljudi ubijenih neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata.

'Tu je bila riječ o egzekuciji, bez suđenja i moraju se saznati imena nalogodavaca i izvršitelja jer moraju odgovarati oni koji su krivi za ovo', rekla je Kosor u izjavi za novinare nakon što se pred ulaskom u napušteno rudarsko okno u priručnom kontejneru upoznala s fotografijama masovne grobnice i tijekom dosadašnje istrage.
Kosor i Karamarko su u Sloveniju došli u ime hrvatske vlade ponuditi pomoć, budući da postoje informacije da bi u grobnici moglo biti posmrtnih ostatata brojnih Hrvata.

'Pomoć smo ponudili prije svega u procesu identifikacije posmrtnih ostataka, ako ona uopće bude moguća, s obzirom na golemo iskustvo koje Hrvatska ima nakon brojnih identifikacija žrtava Domovinskog rata' kazala je Kosor.

Karamarko i Kosor položili su cvijeće žrtvama zločina

Prema njezinoj ocjeni moguće je da su u grobnici posmrtni ostaci i nekoliko tisuća žrtava.

Kosor je spomenula potrebu početka rada Mješovitog povjerenstva u skladu s prošle godine potpisanim Sporazumom o uređenju vojnih groblja između Hrvatske i Slovenije, o čemu bi se trebali dogovoriti predstavnici dviju zemalja.

'I ovo otkriće, na žalost tako mučno i jezivo, dodatni je poticaj za početak rada tog Povjerenstva' kazala je Kosor.

Potpredsjednica vlade naglasila činjenicu kako mnogi čiji su najmiliji stradali na Križnom putu, a ne znaju njihovu sudbinu, sada imaju nadu da bi odgovor na pitanje koje toliko dugo traje, mogao biti upravo na ovom mjestu.

Doznati sudbinu svojih najbližih, naglasila je Kosor, 'temeljno je ljudsko pravo kako bi mogao konačno završiti predugi ciklus žalovanja, koji nije mogao prestati dok se ne dozna sudbina nestalih'.

'Ovo je prestrašno. Samo bolesni um može smisliti ovakav način egzekucije' kazao je novinarima ministar unutarnjih poslova RH Tomislav Karamarko

Ministar je novinarima kazao kako je ovo 'strašno stratište' kakvih je u Sloveniji 600, u Hrvatskoj 840, u BiH 90 i 'tko zna koliko još u regiji'.

Hrvatska policija, prema njegovim riječima, kontinuirano provodi istrage kako bi pronašla počinitelje ali su, pojasnio je, 'na žalost obrađena samo 24 stratišta u Hrvatskoj'.

Na upit zašto ih je obrađeno samo toliko, Karamarko je odgovorio kako se 'više naprosto nije stiglo obraditi'.

'Za obradu takvih stvari nužna je određena tehnička potpora, a očito je bilo i nekih drugih prioriteta' kazao je Karamarko te dodao kako će hrvatska policija nakon ovoga intenzivirati svoje radnje i pritom zatražiti suradnju građana koji bi mogli nešto znati o tim događajima.

Jadranka Kosor izrazila je uvjerenje kako se može doći do pune istine, 'ili barem njezinih glavnih elemenata, ako će se na tome ustrajno raditi i sa slovenske i hrvatske strane, bez obzira na to što je od zločina prešlo više od 60 godina.

'Činjenica da se toliko godina šutjelo predstavlja dodatni zločin prema obiteljima žrtava' istaknula je Kosor i rekla kako u Hrvatskoj postoji i volje i znanja da se to uspješno riješi.