ZAHTJEV TUŽITELJSTVA

Za huligane iz Radićeve 62 godine zatvora

30.04.2011 u 13:28

Bionic
Reading

Protiv 34 optuženika koji su ozlijedili 30 interventnih policajaca i oštetili dva službena automobila MUP-a u neredima u Radićevoj ulici 26. veljače, državno tužiteljstvo traži ukupno 62 godine i osam mjeseci zatvora, doznaje Večernji list

Nakon krvavog sukoba prosvjednika i policije u središtu Zagreba 26. veljače, koji se dogodio odvojeno od mirnog prosvjeda Stop progonu hrvatskih branitelja, pravna država uzvratila je oštrom mjerom na nasilje.

Večernji list javlja da je zagrebački Općinski kazneni sud ovih je dana zaprimio optužni prijedlog protiv 34 optuženika koji su ozlijedili 30 interventnih policajaca i oštetili dva službena automobila MUP-a.

Kako je riječ o pritvorskom spisu jer su dvojica prosvjednika, već ranije osuđivana, a za koje su predložene kazne od tri godine i četiri mjeseca zatvora u pritvoru, očekuje se uskoro početak suđenja. Ovo će biti prvi veliki proces u kojem je u jednom predmetu toliki broj optuženika za napad na čuvare reda i mira jer bilo je i dosad sličnih procesa, ali sa znatno manjim brojem okrivljenika.

Sudit će im sudac Milenko Đaković. Radi preciznosti, treba napomenuti da nisu svi prosvjednici suočeni s jednakim optužbama, pa se njih 17 tereti za napad na policiju i za uništenje ili oštećenje tuđe stvari, a preostalih 17 za sudjelovanje u grupi koja je napala policiju, pa su im i predložene kazne različite i kreću se u rasponu od godinu i pol zatvora do tri godine i četiri mjeseca.