ERGOVIĆEVE MRLJE IZ PROŠLOSTI

Kosoričin i Josipovićev savjetnik u kaznenom postupku

29.04.2011 u 11:07

Bionic
Reading

Protiv člana Vladina savjeta za investicije i predsjednikova Savjeta za gospodarstvo te predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca, slavonskog cementaša Ivana Ergovića, na Vrhovnom sudu vodi se kazneni postupak zbog privatizacijske prošlosti Našicecementa, potvrdio je tportalu glasnogovornik VSRH, sudac Dražen Tripalo

Državno odvjetništvo Ergovića tereti za pronevjeru 343 tisuće njemačkih maraka u razdoblju od 1997. do 1999. godine, za što je policija još 2000. godine podnijela kaznenu prijavu. Priču je otkrio nezavisni portal H-alter koji citira optužnicu u kojoj se našičkog poduzetnika sumnjiči da je zajedno s Franjom Sremićem, predsjednikom uprave zagrebačke tvrtke ACM d.d., dobavljačem oružja za Hrvatsku vojsku tijekom rata, i Ivanom Berketom, direktorom komercijalnih i financijskih poslova Viadukta d.d., pokušao steći imovinsku korist na teret Našicecementa.

Optužnica tvrdi da je trojka u trogodišnjem razdoblju u nekoliko navrata s računa svoje matične tvrtke plaćala fiktivna istraživanja i analizu tržišta, da bi se potom taj iznos preko posrednika i inozemnih off-shore tvrtki prebacivao na različite račune i u kratkom vremenu dospio im u ruke.

Postupak se nedavno na Županijskom sudu u Osijeku završio oslobađajućum presudom, ali nastavlja se na Vrhovnom sudu nakon žalbe Županijskog državnog odvjetništva. Na Vrhovnom sudu najavljuju da će datum prve sjednice objaviti na web stranicama.

Ergović je u međuvremenu postao jedan od najutjecajnijih hrvatskih poduzetnika, što ga je dovelo na predsjedničko mjesto Hrvatske udruge poslodavaca. Zahvaljujući toj funkciji približio se i Vladi premijerke Jadranke Kosor koja ga je 17. ožujka imenovala članom svog Hrvatskog odbora za investicije. Kazneni postupak nije omeo ni predsjednika Ivu Josipovića da utjecajnog Našičanina lani imenuje članom svog Savjeta za gospodarstvo, i to kao predsjednika uprave Nexe grupe d.d.

Misija Nexe grupe glasi 'odgovorno graditi bolju budućnost', a tu jednu od najvećih građevinskih kompanija u Hrvatskoj čine poduzeća u Srbiji, BiH i Rumunjskoj, uključujući i Našicecement čijom privatizacijom počinje Ergovićev hrvatski san. Tvrtka se bavi proizvodnjom i prodajom građevinskog materijala i graditeljstvom te iskorištavanjem kamenoloma od kojih se jedan nalazi nadomak Našica.

Prema evidenciji o dionicama, vlasničku strukturu Nexe d.d. danas zauzimaju najveće banke i osiguravajuća društva - Raiffeisen banka, Privredna banka, Erste i Steiermarkische, Hypo Alpe Adria, Croatia osiguranje.