NASTAVLJAJU DO DALJNJEG

Branitelje koji prosvjeduju glađu primit će Bebić

28.04.2011 u 17:23

Bionic
Reading

Skupina hrvatskih branitelja već jedanaesti dan na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu prosvjeduje glađu zbog haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a sutra ujutro u 9.30 sati, kako je najavljeno, primit će ih u svojem uredu predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić

Na glavnome zagrebačkom trgu trenutačno glađu prosvjeduje devet hrvatskih branitelja, koji zahtijevaju da Vlada RH, Hrvatski sabor i predsjednik odmah prekinu bezuvjetnu suradnju s Haškim sudom i povuku ponudu da se Hrvatska, kako navode, pridruži tzv. Europskoj uniji.

Također zahtijevaju da se odmah ukine abolicija nad 20.000 dokazanih srpskih terorista, zatim trenutačno puštanje na slobodu hrvatskih generala i branitelja iz stranih i iz domaćih zatvora te da se hrvatsku državu i interese hrvatskog naroda stavi na prvo mjesto, a ne više, kako navode, 'tuđinske interese tzv. Europske unije'.

Jedan je hrvatski branitelj, koji prosvjeduje glađu, prije tri dana završio u bolnici, bio je na infuziji i trebao bi im se, kako je rekao branitelj Ivan Velički, danas ponovno pridružiti u prosvjedu glađu. Kako bi se mogli nekamo skloniti i kako bi imali mir od mnogih građana, na Trgu bana Jelačića jučer su im kolege iz specijalne policije darovale šator, kažu prosvjednici.

Velički je rekao da ih mnogi građani podupiru i upisuju se u knjigu potpore te da imaju više od 10.000 potpisa.

Branitelj Ivan Velički, koji je s braniteljem Damirom Jašarevićem 18. travnja prvi počeo prosvjed glađu, rekao je da su se na taj čin odlučili nezadovoljni haaškim presudama hrvatskim generalima jer smatraju da to nije samo presuda našim generalima, nego cijelom hrvatskom narodu.

'Mi nismo ratni zločinci. Oluja je bila jedna legitimna redarstvena vojna akcija. Ako je to zločinački pothvat, onda ne znam što bi čovjek rekao na to. To su nepravedne presude, to su ustvari političke presude koje su, nažalost, na strani agresora. Tim se presudama agresor izjednačava sa žrtvom, Srbija se izjednačava s Hrvatskom. Srbija je napala Hrvatsku, a ne Hrvatska Srbiju', rekao je.

Najavio je da do daljnjega nastavljaju prosvjedovati glađu.