MESIĆ O BRIJUNSKIM TRANSKRIPTIMA

'Prozivaju me luzeri koje sam pobijedio na izborima'

27.04.2011 u 19:40

Bionic
Reading

Nakon niza prozivanja zbog navodnog davanja transkripata Haagu i samo jednog intervjua, objavljenog u subotu u riječkom Novom listu, bivši predsjednik Stjepan Mesić dao je ekskluzivni intervju za HTV. Poručuje: 'Nemam se razloga bojati. Sve što sam radio, radio sam za korist ove države, a drugi neka se pogledaju u ogledalo'

'Nisam Haagu dostavljao transkripte jer to nije bio moj zadatak', rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić.

'Zadatak mi je bio pomoći u suradnji s Haškim sudom jer je to od mene tražio Ustavni zakon', dodao je Mesić u intervjuu za HRT

'Umjesto da se istražuje tko nije surađivao s Haškim sudom, tko je prije mog dolaska izdvojio određene transkripte da ih ukloni zbog toga što su smatrali da ih ne treba dati javnosti, napada se one koji su surađivali s Haškim sudom', čudi se bivši predsjednik.

Mesić kaže da su, kada je on došao na Pantovčak, dio dokumentacije već odnijeli Ivan Jarnjak i Miroslav Tuđman. Jarnjak je potpisao da preuzima 200-tinjak transkripata, rekao je Mesić te dodao da možda i među tim dokumentima ima nešto što bi moglo koristiti generalima.

Mesić demantira da je rekao da je ministar Tomislav Karamarko poslao transkripte u Haag. 'Ja sam samo rekao da je Karamarko bio na čelu institucije čiji je službenik izdvojio fonozapis iz Ureda predsjednika i to je predano Haagu', objasnio je Mesić.

'Svi ti luzeri koje sam pobjedio na izborima se sada javljaju. Nemam se vremena baviti kosturima koji su izašli iz ormara. Sve je to pokušaj desnice da se konsolidira', naglasio je Mesić.

'Sve što sam radio, radio sam za korist ove države, a drugi neka se pogledaju u ogledalo', poručio je Mesić.

Mesić smatra da su prvostupanjske kazne generalima u Haagu drastične te da se promjenom načina obrane situacija može popraviti.

REAKCIJE NA INTERVJU: 'MESIĆ SE BRANI NEISTINAMA'

Nije dugo trebalo čekati reakcije prozvanih Vesne Škare Ožbolt, Miroslava Tuđmana i Ivana Jarnjaka. Gotovo su složni u ocjeni da Mesić 'farba' javnost.

'Nije istina da sam sam radio selekciju u Uredu predsjednika', opovrgava Miroslav Tuđman.

'Dokumente koje sam preuzeo sastavilo je Vladino povjerenstvo, tvrdi bivši ravnatelj HIS-a. Kad je ta komisija završila s radom, ja sam došao preuzeti samo osobne stvari doktora Franje Tuđmana, predsjednika Republike. Svim svojim saznanjima i dokumentima sam pomagao obranu hrvatskih generala na sudu u Haagu', istaknuo je.

Član Vladina povjerenstva bio je, među ostalima, i prozvani Ivan Jarnjak. Njegova je zadaća, kaže, bila obaviti uvid u dokumente i razvrstati ih.

'Točno je da sam potpisao, ali samo zapisnike o razvrstavanju. Niti ja niti bilo tko iz te grupe nije mogao odnijeti niti jedan dokument. Prema tome, to je čista laž', tvrdi Jarnjak, a javlja HRT.

'Na dan primopredaje u Uredu predsjednika sve je bilo na svome mjestu', tvrdi Vesna Škare Ožbolt, koju Mesić u intervjuu za HRT naziva 'prevrtljivom'.

'Ako je zbilja nešto nedostajalo, predsjednik je to odavno mogao prijaviti', ističe bivša glasnogovornica i zamjenica predstojnika Ureda predsjednika.

'U tom slučaju se ne reagira 11 godina nakon, nego se odmah reagira, pozovu se policija, Državno odvjetništvo, obavještajna zajednica, da svatko napravi svoj dio posla, da se utvrdi da li doista nešto nedostaje', rekla je Škare Ožbolt.

'Ovo je obračun Stipe Mesića s Franjom Tuđmanom', zaključila je Škare Ožbolt.