HRVATSKI BRANITELJI I EU

'Bolje biti za stolom nego na meniju'

27.04.2011 u 17:43

Bionic
Reading

Na okruglom stolu Hrvatski branitelji i EU u organizaciji zagrebačke Hvidre svi govornici su se složili da Europska unija nema alternativu jer se bira između samo dva izbora, europske i balkanske Hrvatske. U raspravi su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU-u Vesna Pusić, profesor Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba, Fred Matić, Ljubo Jurčić, Miro Laco i drugi

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković rekao je da je pristup Europskoj uniji 'točka na i svega što je započeto prije 20 godina i svih napora koje smo imali u Domovinskom ratu'. Nabrojio je i razloge za ulazak u Europsku uniju od činjenice da se tamo živi najbolje na svijetu do toga da ćemo biti za stolom gdje se odlučuje te da ćemo sami odlučivati o svojoj sudbini, pa do brojnih mogućnosti povlačenja velikih financijskih sredstava iz fondova.

S druge strane, Jandroković se zapitao koja je alternativa EU-u?

'Alternativa EU-u je tamo gdje smo bili do 1990. godine, u povezivanju s drugim zemljama jugoistočne Europe', poručio je ministar Jandroković. Također je napomenuo da Hrvatska nije Norveška ili Švicarska koje se nalaze izvan EU-a, ali i unatoč tome u jedinstvenu europsku blagajnu uplaćuju kao da su članovi.

Ministar branitelja Miroslav Ivić rekao je ono što branitelje najviše zanima, a to je da njihova ostvarena prava neće biti dirana zbog ulaska u EU, niti je to pitanje bilo dijelom pristupnih pregovora niti će se to promijeniti po ulasku u EU. Na to pitanje se nadovezao i Predrag Matić Fred, savjetnik za branitelje predsjednika Ive Josipovića, koji je napomenuo da je čast i ugled Domovinskog rata dužna štititi svaka vlada, od ove koju sada imamo do neke koja će nas voditi kad budemo članovi Europske unije.

Predsjednica nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić slikovito je opisala je Hrvatska u proteklih 150 godina bila u sastavu niza država kratkoga vijeka i kako nama najviše treba stabilnost: 'Okvir Europske unije ima šansi da nam da tu stabilnost i opstojnost države kakvu nismo vidjeli 150 godina.' Također je naglasila da nije sporno da se Hrvatska geografski i povijesno nalazi u Europi, ali da se zapitala i jesmo li politički tamo. Izbor je između Europe i Balkana, a Pusić smatra da nam je mjesto u Europi.

Osim političara, govorili su i profesori. Nenad Puhovski je rekao da su brojni razlozi protiv EU-a, ali da će ih iznijeti tek kada bude građanin Europske unije. 'Ulaskom u EU izgubit ćemo dio svoga suvereniteta i tko govori suprotno, laže, ali od svih država na svijetu potpunu suverenost ima samo Sjeverna Koreja', zaključio je Puhovski. Na kraju možemo izdvojiti i riječi Vlatka Cvrtile koji slikovito argumentirao zašto je za ulazak u Europsku uniju: 'Bolje biti za stolom nego na meniju. Mi smo često bili na meniju i loše smo prošli.'