Hrvatska DOK KOSOR TRAŽI IZDAJNIKA

Josipović: Nikog ne treba goniti zbog dostave transkripata

Prije nekoliko dana premijerka Jadranka Kosor najavila je istragu koja treba utvrditi tko je razbio državnu tajnu i dostavio brijunske transkripte Haagu. Iz Ureda predsjednika Ive Josipovića ističu da ih premijerka nije upoznala s istragom o kojoj je govorila posljednjih dana

Na brojna pitanja koja proizlaze iz premijerkine najave o istrazi dostave brijunskih transkripata Haagu, a prvenstveno se odnose na to koja će institucija taj posao voditi, iz Ureda predsjednika nisu mogli odgovoriti. Premijerka ih, naime, nije obavijestila o svom naumu. Ističu da je suradnja s Haškim sudom obaveza za sve državne institucije još od Ustavnog zakona iz 1996, donesenog u vrijeme dok je Hrvatsku vodio predsjednik Franjo Tuđman.

U Uredu predsjednika naglašavaju da su 'sve dosadašnje Vlade, pa i sadašnja, surađujući s Haagom predale sudu veliki broj dokumenata i drugih dokaza te da zato za suradnju s Haškim sudom ne treba kriviti nijednu vladu i nijednog dužnosnika'. To je bila, kažu, obaveza Hrvatske.

'Kod razmatranja pojedinih dokaza i načina kako su dospjeli u Haag, u prvom je redu važno jesu li dokazi vjerodostojni ili su krivotvorine. Za dostavu vjerodostojnih dokaza ne treba nikoga kriviti', ističu u uredu šefa države Ive Josipovića i indirektno odgovaraju na naše pitanje misli li predsjednik da se treba razmotriti vjerodostojnost brijunskih transkripata čak i nakon davne provjere šefa POA-e Tomislava Karamarka, potvrde glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a zatim i stručnjaka Haškog suda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još