REAKCIJA NA HAŠKE PRESUDE

HDZ sprema saborsku deklaraciju o Oluji

27.04.2011 u 10:45

Bionic
Reading

Nakon što je Sabor 2001. donio Deklaraciju o Domovinskom ratu kojom je ustvrdio da je Hrvatska početkom devedesetih vodila isključivo pravedan, obrambeni i oslobodilački rat, HDZ razmišlja da sličnu stvar napravi i za akciju Oluja. No iako u vladajućoj stranci postoje ideje o deklaraciji, dio stranke boji se da bi eventualno izjašnjavanje Sabora o haškoj presudi generalima Gotovini i Markaču moglo ugroziti pregovore s EU

Tema o deklaraciji, piše Novi list, otvorena je prošli tjedan na sjednici HDZ-ovog predsjedništva, no bilo kakav zaključak prolongiran je za sljedeći tjedan jer u stranci još postoje rezerve prema izjašnjavanju parlamenta u trenutku kada Hrvatska pokušava što prije zaključiti pregovore.

'Gotovini i Markaču nimalo ne bismo pomogli ako bismo u Saboru raspravljali o njihovoj presudi. A u sadašnjem osjetljivom razdoblju, kad moramo jako paziti na svaki naš potez i izjavu, takvom raspravom može se ugroziti temeljni nacionalni cilj, okončanje pristupnih pregovora već u lipnju. Moramo stoga dobro razmisliti treba li s presudom ići i u Sabor', kazao je za Novi list jedan visoki dužnosnik HDZ-a.

Oni u HDZ-u koji smatraju da bi se Sabor trebao oglasiti o haškoj presudi, kao argument navode izjavu predsjednika Sabora Luke Bebića, za koju smatraju da se ne može shvatiti kao stav Sabora. Da bi u Saboru trebalo doći do jedinstvenog stava i rasprave, smatra i potpredsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika Krunoslav Markovinović

'Jasno da treba. Zbog nas samih i zbog mlađih generacija koje o Oluji znaju iz udžbenika. Nemamo se čega bojati, ni rasprave i deklaracije. Vjerujem da i u Europi znaju da smo se branili, da su zločini posljedica rata, ali ne i njegova suština', rekao je Markovinović.

HDZ bi konačnu odluku trebao donijeti sljedeći tjedan uoči nastavka saborske sjednice, a nacrt deklaracije, ako ideja bude prihvaćena, namjerava poslati i drugim strankama na usvajanje.