KOSOR UZVRAĆA

'Brammertz nam nema što slati poruke preko medija'

Bionic
Reading

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz kritizirao je reakcije hrvatskih vlasti na presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a premijerka Kosor poručia da će s njime razgovarati kada dođe i da im nema što slati poruke preko medija

Nezadovoljstvo službenim reakcijama iznio je pred članovima dvaju pododbora Parlamentarne skupštine NATO-a prošloga tjedna u Haagu, među kojima su bili i hrvatski parlamentarci Željka Antunović i Boris Klemenčić.

'Važno nam je što govore europski parlamentarci. Zadovoljna sam, razumiju da se u Hrvatskoj vodio obrambeni rat i politički okvir optužnice ne uzimaju ozbiljno', kazala je Željka Antunović.

Brammertz je prošloga tjedna u Bruxellesu kritizirao i, kako je rekao, porast nacionalizma u Hrvatskoj nakon objave presude generalima.

Iz Ureda za odnose s javnošću Vlade RH odgovaraju da je Vlada ionako istaknula da priznaje Haški sud i zakone, ali dodaju kako nitko ne može reći da nije bio iznenađen s presudom.

Slično je nekoliko sati kasnije ponovila premijerka Kosor na pitanje jesmo li dobili upozorena iz Europske unije zbog reagiranja državnih dužnosnika na presudu: 'To nije istina i čudim se što postavljate pitanja na temelju napisa u dnevnom listu. Nije istina i odlučno to demantiram!', rekla je Kosor i dodala da ni u jednom trenutku nije implicirano bilo što od navedenog te da to ne može utjecati na pregovore s EU.

'Ja vas podsjećam na izjavu vleleposlanstva SAD-a i izjave predsjednika Josipovića i mene. Mi smo nakon sjednice u Vladi imali usuglašene stavove. Ja sam jasno rekla da mi razumijemo građane i branitelje, ali i da je Hrvatska pravna država i da se odluke sudova moraju poštivati.'

Podsjetila je i na obvezu Hrvatske na suradnju s Haagom kroz Ustav i da zapreka u tom smislu neće biti, ali da će o tome razgovarati s Brammertzom koji uskoro dolazi u posjet. 'Razgovarat ćemo o svemu, ali sigurno da on ne spada među one koji bi nam poruke trebao slati preko medija.'

Ističemo da je Brammertzova izjava odjeknula s pododbora Parlamentarne skupštine NATO-a.