BRIJUNSKI TRANSKRIPTI

Kosor naredila istragu, a ni sama ne zna kome

26.04.2011 u 16:35

Bionic
Reading

'Hrvatska kao pravna država u punom smislu traži istinu o svakom razdoblju, pa i ovom koje se sada spominje u polemikama nakon haških presuda, i na tome se radi', istaknula je predsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon što je otvorila Kulturni centar Ivan Rabuzin u Novom Marofu

Upitana tko će zapravo voditi istragu oko dostave transkripata, koju je naredila Vlada, odnosno hoće li se haška problematika možda naći na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, premijerka nije dala precizan odgovor.

'Već sam rekla sve što sam mislila reći o haškim presudama u ovom trenutku. Sve prijepore, nedoumice i različite informacije o određenim vremenima, treba rasvijetliti. Na tome inzistiram osobno i na tome se radi. Svakako prije svega kroz analizu rada Ureda za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu. Hrvatska u punom smislu kao pravna država traži i istinu o svakom razdoblju, pa i ovom o kojem se sada spominje u polemikama. Bez strasti, politiziranja, samo činjenice na stol. Na tome se radi i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati vrlo precizne rezultate', najavila je Kosor, napominjući da više raditi nego pripovijedati, a još manje polemizirati.

Vlada je već podnijela, kako je dodala, zahtjev da bude prijatelj suda, a radi i na drugim projektima i gospodarskim mjerama, kao što je poticanje kupnje stana koje daje već sada rezultate.

'Kao što vidite, iako je izborna godina, ostvaruje se ono što sam tražila, a to je da ne bude izgubljena godina. Radimo na mnogim gospodarskim projektima i velikim investicijama koje će sigurno dovesti do otvaranja određenog broja radnih mjesta, što je najvažnije. Smanjenje nezaposlenosti u ovoj godini je iznimno važna zadaća, a isto tako i osigurati gospodarski rast. Mislim da će se naši planovi u tom smislu i ostvariti jer već sada poduzete mjere daju rezultate koji se često puta ne vide brzo ni odmah, a jedan dio programa gospodarskog oporavka na kojem radimo dat će rezultate za godinu ili dvije, ali će to brzo proći', ustvrdila je Kosor, napominjući da još slijede neke mjere i izmjene zakona radi poticanja ulaganja.

No, da rezultata već sada ima, premijerka je potkrijepila izvoznim postignućima tvrtke iz Košnjšćine koju je prethodno obišla, ali i lanjskim rastom ukupnog hrvatskog izvoza za 18 posto, kao i prvim naznakama smanjenja nezaposlenosti u ovoj godini.

'U godini smo izlaska iz krize. Radimo svoj posao i sigurna sam da će u konačnici građani zaista biti zadovoljni, bez obzira na aktualna istraživanja mnijenja. Vlada ne posustaje ni u pregovornima s EU-om čije okončanje uskoro očekujemo. Optimistični smo, ali na temelju rada i sigurnosti u naše projekte. I dalje radimo teško i puno te osobno inzistiram da se radi bez posustajanja. Posebno na završetku pregovora. Nijedan cilj ne može se ostvariti bez rada. Ako ne vjerujete u sebe, ne možete dosegnuti nikakav cilj. Prema tom bitno je da rezultata ima, a napore kod pregovora za ulazak u EU prepoznaju i naši prijatelji u EK, kao i među zemljama članicama', zaključila je Kosor.