UVRIJEĐENI GRADONAČELNIK

Bandić priprema tužbu protiv SDP-a?

26.04.2011 u 13:08

Bionic
Reading

Gradonačelnik Milan Bandić u društvu odvjetnika Krešimira Krsnika obznanio je na press konferenciji da je podnio privatnu tužbu zbog klevete protiv SDP-ova zastupnika u Gradskoj skupštini Jurice Meića, koji ga je na sjednici Gradske skupštine otprije tjedan dana optužio za lopovluk

Bandić je podsjetio da dvadeset godina sudjeluje u izgradnji hrvatske demokracije te se slijedom toga odlučio na tužbu zbog 'održavanja demokratske higijene' u Hrvatskoj, ali i zaštite digniteta i integriteta sebe kao čovjeka.

'Na stranu moj politički angažman i sve drugo, ali ugled, čast i poštenje su prije svega', napomenuo je Bandić. Njegov odvjetnik je potvrdio pokretanje privatne tužbe protiv Meića, a pritom je apelirao na Državno odvjetništvo da prijavi Meića i po službenoj dužnosti zbog narušavanja slobode prava birača. Pojasnio je da je Meić uvredom izravno izabranog gradonačelnika ujedno uvrijedio birače.

'Kaznena prijava je jasna, ali je ne mogu pokazati zbog zakonskog ograničenja. Očekujem reakciju SDP-a koji se nije ogradio ili pokrenuo disciplinski postupak protiv svog zastupnika. Ako se ne očituju, smatrat ćemo da je to i njihov stav te kazneno prijaviti i SDP', najavio je Krsnik.

Iz SDP-a su poručili kako neće komentirati Bandićeve najave. 'Opomenu smo već u Skupštini dobili', kratko je poručila Gordana Grbić, glasnogovornica zagrebačkog SDP-a.

Iako u privatnoj tužbi nema prijedloga za kaznu i obeštećenje, o presudi će ovisiti hoće li biti materijalne naknade, koja će, ako Bandić dobije spor, biti uplaćena u humanitarne svrhe.

Prema važećem Kaznenom zakonu za kazneno djelo klevete, zbog kojega je gradonačelnik Bandić tužio zastupnika Meića, predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine.