ZGROŽENI HAŠKOM PRESUDOM

Američki Hrvati traže od Obame da pomogne Gotovini i Markaču

26.04.2011 u 07:37

Bionic
Reading

Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA) u ponedjeljak je izrazila 'zgroženost' osuđujućim presudama Haškog suda (ICTY) hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, te zatražila od Obamine administracije da im pomogne u žalbenom postupku.

Kulturna zaklada NFCA-a 'zgrožena je osuđujućim presudama koje je ICTY objavio 15. travnja u predmetu protiv Gotovine i Markača', ističe se u priopćenju NFCA u povodu nepravomoćne presude Gotovini na 24, a Markaču na 18 godina zatvora, zbog odgovornosti za zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja 1995.

Krovna hrvatska iseljenička udruga u SAD-u, u priopćenju spominje ulogu američkih savjetnika u obuci Hrvatske vojske, te ističe kako 'obzirom na aktivnu pomoć i ohrabrenje Sjedinjenih Država za operaciju Oluja, presuda ICTY-a isto tako obuhvaća i SAD'.

'Kao rezultat, NFCA odlučno poziva SAD da pruži punu potporu žalbi koju se odvjetnici Gotovine i Markača najavili podnijeti ICTY-u', kaže se u priopćenju te dodaje kako 'SAD mora braniti operaciju Oluja kao legitimnu vojnu operaciju poduzetu u obrani suvereniteta i Hrvatske i BiH'.

U operaciji Oluja Hrvatska vojska je razbila opsadu Bihaća i spriječila da srpske snage ponove genocid iz Srebrenice, te okončala četvorogodišnju okupaciju trećine teritorija Hrvatske, tijekom koje su Srbi masakrirali bezbrojne hrvatske civile i etnički očistili cijelo područje. Operacija je također vodila do oslobađanja značajnih dijelova BiH i stvorila uvjete za Daytonski mirovni sporazum i završetak rata, ističe NFCA.

Za presudu ICTY-e Gotovini i Markaču, te čelnicima hrvatske vlade za 'udruženi zločinački pothvat' s ciljem trajnog uklanjanja krajinskih Srba, kaže se da počiva na 'slabim dokazima', te kako dokumenti i drugi dokazi jasno pokazju da srpsko stanovništvo nije uklonila Hrvatska vojska, već se ono evakuiralo po zapovjedi srpskih čelnika.

U priopćenju se to potvrđuje i istovjetnom ocjenom koju je prošloga tjedna iznio Peter Galbraith, bivši veleposlanik SAD-a u RH.

Udruga američkih Hrvata ukazuje i na apsurd međunarodne pravde u kojem su hrvatski generali osuđeni za operaciju koja je trajala nekoliko dana, a 'glavnim zapovjednicima JNA nije suđeno za njihovu ulogu u ratovima protiv Hrvatske i Slovenije 1991., kampanju u kojoj je ubijeno najmanje 20.000 ljudi, etnički su očišćene stotine tisuća, a razoreni su brojni hrvatski gradovi, uključujući Vukovar'.

NFCA ukazuje i na činjenicu da su hrvatski generali u Den Haagu osuđeni strože od Biljane Plavšić (11 godina) i Momčila Krajišnika (20 godina), koji su zajedno s Radovanom Karadžićem vodili bosanske Srbe u genocidnu kampanju protiv nesrba u BiH, koja je rezultirala smrću više od 100.000 ljudi.