KARDINAL BOZANIĆ:

'Ne bojimo se svoje nemoći, već se pouzdajemo u Božju svemoć'

24.04.2011 u 12:48

Bionic
Reading

Predvodeći euharijstijsko slavlje na Uskrs u zagrebačkoj katedrali, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić pozvao je vjernike da ne zaborave moliti za zajedništvo i čuvanje onoga od čega "istinski živimo kao obitelji, kao Crkva i kao hrvatski narod"

'Molite Duha ljubavi i radosti da nam udijeli svoju snagu, da se ne bojimo svoje nemoći, nego da se oslanjamo i pouzdajemo u Božju svemoć. Tomu smo bili toliko puta svjedoci u svojoj povijesti. Sve vas, dragi vjernici, pozivam na zajedništvo i susrete sa Svetim Ocem tijekom njegovog predstojećeg pohoda Zagrebu' poručio je nadbiskup zagrebački u svojoj homiliji, naglasivši kako je geslo "Zajedno u Kristu" pod kojim se priprema skori pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, 4. i 5. lipnja ove godine.

'I u toj pripremi iskušavani smo događajima koji nas žele skrenuti s puta Istine i Života' rekao je kardinal Bozanić.

O uskrsnoj poruci rekao je da Crkva već 20 stoljeća svima naviješta tu poruku bez straha pred progonima, poteškoćama, naporima razne vrste da bi "navijestila tajnu života, razlog svoje neizrecive radosti: Isus, Gospodar života bio je mrtav, a sada živi".

'Uskrs je središte naše vjere: Isus, Očev vječni Sin, sa svojim uskrsnućem objavljuje da čovjek, povijest i svemir nisu određeni kako bi završili u ništavilu, nego da uskrsnu na novi život. To je stvarnost koju si ne možemo pravo predstaviti, ali koju naziremo u uskrsnulom i proslavljenom Isusovom tijelu' rekao je kardinal Bozanić, dodavši da svjetlo uskrsnuća ne obasjava samo budućnost i život poslije smrti, nego i našu sadašnjost, jer je "Bog u našim očima zapalio iskru koja omogućuje promatranje svijeta njegovim pogledom i življenje u njegovom otajstvu".

'Kao Crkva, zajednica smo uskrsnulih koji grade novi svijet u solidarnosti, nasuprot sebičnosti. Na taj način urastamo u križ sebedarne ljubavi. Slaviti Uskrs znači ljubiti Kristovom ljubavlju' rekao je u propovijedi kardinal Bozanić, dodavši kako ni otajstvo Uskrsnuća nije lišeno osporavanja.

'Posijano zrnje Božje svjetlosti suočava se sa zrnjem sumnja koje donose plodove razjedinjenosti, tjeskobe i očaja. Početna laž kojoj je čovjek povjerovao neprestano traži okretanje od Boga. Noć Kristova uskrsnuća daruje svjetlo zapaljeno iskrom ljubavi koju Golgota nije mogla utrnuti. Svijet je obasjan novim sjajem i nama su darovane oči vjere. Pred nama se, doduše, nalazi mnoštvo znakova smrti, ali mi vidimo život i prepoznajemo odjeke nade' rekao kardinal na uskrsnoj misi u zagrebačkoj katedrali.

Budući da ovogodišnji Uskrs pada istoga dana po gregorijanskom i julijanskom kalendaru, slavili su ga i pravoslavni vjernici, za koje je u Zagrebu svečanu arhijerejsku liturgiju služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan (Pavlović).