Hrvatska SPREMAJU SE OPTUŽNICE

Generalima savjetovano da ne idu u BiH

Haška presuda generalima Gotovini i Markaču mogla bi utrti put za nove progone, ovaj put u izdanju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koje bi moglo podići optužnicu protiv visokih časnika Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane koji su 1995. sudjelovali u operacijama Maestral i Južni potez u zapadnoj Bosni

Na popisu osumnjičenih, osim generala Ante Gotovine, nalaze se i Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić, Željko Glasnović, Slobodan Matenda i drugi, piše Slobodna Dalmacija.

Prema neslužbenim informacijama, optužnice bi trebale biti objavljene ovih dana.

Glasnogovornica tužiteljstva BiH Selma Hećimović priznala je da se, po kaznenim prijavama Tužiteljstva Republike Srpske, provodi istraga nad bivšim visoko pozicioniranim časnicima Hrvatske vojske zbog zločina koji su se dogodili tijekom operacije Maestral, dok su u Tužiteljstvu RS zasad nijemi na novinarske upite.

Časnicima je zato, navodno, diskretno savjetovano da ne idu preko Neuma jer bi mogli biti uhićeni. Ipak, valja napomenuti da pravosudni organi BiH procese za ratne zločine ne vode na isti način kao u Haagu, odnosno da se pojedinac ne tereti za zapovjednu već isključivo za osobnu odgovornost.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još