GLAS JAVNOSTI PRIJE HAŠKE PRESUDE

Ljevica u problemima, Kosor zaustavila pad popularnosti

22.04.2011 u 19:39

Bionic
Reading

Redovito istraživanje agencije IPSOS PULS Crobarometar pokazalo je da je SDP i dalje najjača stranka sa 26,9 posto, ali joj potpora pada, dok je premijerka Jadranka Kosor zaustavila svoj pad. HDZ se drži na 20, 6 posto, a predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpopularniji političar, pokazalo je ovo istraživanje, završeno, doduše, prije izricanja nepravomoćne haške presude generalima

SDP je i dalje najjača stranka sa 26,9 posto, ali joj potpora pada, i to već četiri mjeseca. Naime, godinu su počeli sa 33 posto potpore birača. HDZ je dotaknuo dno u ožujku, dok travanj završava sa 20,6 posto birača. Rast ili pad HDZ-a i SDP-a je u ovom trenutku u statističkoj pogrešci, no odražava trendove.

Međutim, treba reći da na ovo istraživanje nije obuhvatilo reakcije građana na presudu generalima, a s obzirom na dosadašnja iskustva može se predvidjeti da bi u tom slučaju došlo do daljnjeg pada HDZ-ove popularnosti čije biračko tijelo u takvim situacijama uglavnom reagira buntovno te se izjašnjavaju kao neodlučni.

Savez za promjene poznatiji kao Kukuriku koalicija ima najnižu potporu otkad se provode istraživanja o tom Savezu. Naime, kad su se formirali kao savez i najavili zajednički izlazak na izbore, imali su više od 40 posto, a sada travanj zaključuju dosad najnižom potporom od 33 posto.

Vladajuća bi koalicija sada na izborima imala 23 posto, što je, u usporedbi s posljednjim izborima, 12 posto manje. HDZ-ovo biračko tijelo uglavnom je sada neodlučno jer je nezadovoljno i teško je vjerovati da bi ga SDP preoteo. Neodlučnih oko koalicija ima 25 posto birača.

U blokovskoj podjeli podjeli profitirali su Laburisti sa 4,9 posto na ljevici te Pravaški blok sa 2,9 posto na desnici. HSLS ima 3,5 posto, a HDSSB 3,1 posto. HSS samo pada i u ovom trenutku ima potporu svega 2,8 posto birača. Čini se da se kriza i stanje u vladajućoj koaliciji dramatično odražava na potporu HSS-u, dok je HNS i dalje treća stranka, a zgodno je spomenuti da Bandić ima 1,4 posto.

Što se tiče neodlučnih birača po pitanju stranaka, njih je 16,8 posto, i to čini se većinom birača HDZ-a, koji su trenutačno nezadovoljni politikom svoje stranke, no oni će teško ili nikada otići SDP-u, naime, u krizama i lošim potezima Vlade uvijek raste broj neodlučnih, a pada broj birača HDZ-a.

Što se tiče popularnosti političara, predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpopularniji sa 80 posto, a predsjednica vlade Kosor je u travnju zaustavila pad popularnosti pa premda je i dalje nepopularna, no sad je njezin rejting na 27 u odnosu na 22 posto u ožujku.

Lider oporbe i SDP-ov šef Zoran Milanović konstantno se drži na potpori 40-ak posto birača, a tako je završio i travanj, no premda mu je to bio jedan od medijski najaktivnijih mjeseci u kojem se često pojavljivao i kritizirao Kosoričinu vladu, uspjeh po pitanju popularnosti nije polučio, dade se zaključiti iz redovitog istraživanja agencije IPSOS PULS za 'Dnevnik' Nove TV, završeno prije izricanja nepravomoćne haške presude generalima.