Hrvatska HRVATSKI VRH ODLUČAN

Nema popuštanja oko spora sa Slovenijom

  • Autor: tportal.hr
  • 8.3.2009 18:51:33
  • 8.3.2009 18:45:15

Nakon sedmodnevnog 'time-outa', hrvatski će državni vrh u ponedjeljak odgovoriti na inicijativu europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da se slovenska deblokada hrvatskih pregovora ukloni uključivanjem posredničke skupine pod vodstvom Marttija Ahtisaarija. Neslužbeno se doznaje da popuštanja u vezi sa srži problema neće biti

Kako izvještava Večernji.hr Hrvatska će vjerojatno prihvatiti posredovanje Ahtisaarijeve skupine i neće inzistirati na tome da pravosudno tijelo u kojemu bi se rješavalo pitanje morske granice u Savudrijskoj vali bude baš Međunarodni sud pravde u Haagu, no inzistirat će da medijacija bude samo međufaza u procesu rješavanja problema. To znači da za Hrvatsku ne postoji opcija u kojoj bi Ahtisaarijeva skupina iscrtala granicu i ponudila svoje viđenje kao konačno rješenje. Hrvatski put i dalje ostaje put prema pravnom rješenju, kažu neslužbeno izvori bliski državnom vrhu.

Posljednjih 18 godina Hrvatska i Slovenija bezuspješno su nizom bilateralnih razgovora pokušale riješiti granični spor. Kako su svi razgovori propadali, prije četiri godine obje su države počele razmišljati o pravnom rješenju. Hrvatska je tada predložila Sloveniji zajednički izlazak pred neko od međunarodnih pravosudnih tijela čiji bi pravorijek u konačnici bio obvezujući. Slovenija je predlagala Sud za pomirenje i arbitražu OESS-a, a RH Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu. Uslijedili su daljnji pokušaji.

U ljetu 2007. premijerskim je dogovorom Ive Sanadera i Janeza Janše utvrđeno da je prava adresa Međunarodni sud pravde u Haagu. Države su osnovale dva mješovita povjerenstva – za pripremu pravnog okvira i za usklađivanje graničnih točaka. Na ukupno pet sastanaka napravljeno je dosta posla, ali kao da slovenska blokada pregovora s EU i akcija zaustavljanja hrvatskog prijama u NATO nije dovoljno zatrovala odnose, Slovenija je raspustila svoje dijelove povjerenstava. O pravnom putu više ne govore, već u prvi plan guraju politička rješenja.

Službeni Zagreb ističe da sve što se događa pokazuje da Slovenija zaboravlja da je, kao članicu EU, Pregovarački okvir za Hrvatsku, u odredbi 13., obvezuje da u slučaju potrebe prihvati nadležnost Međunarodnog suda pravde u Haagu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još