DOBRE VIJESTI IZ MOSKVE

Rusi ipak lete za Dubrovnik, teorija zavjere pala u vodu

22.04.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Ruska nacionalna aviokompanija Aeroflot imat će tri leta tjedno koji će povezivati Dubrovnik i Moskvu, potvrdio je to danas zamjenik direktora zračne luke Dubrovnik Frano Luetić

Aeroflot je prethodno već najavio suradnju s dubrovačkom lukom pa je potom od nje odustao. Sve je bio okidač za pisanje o teoriji zavjere, s obzirom na ne baš sjajne odnose Hrvatske i Rusije u zadnje vrijeme. No Aeroflotovom potvrdom, teorija zavjere pala je u vodu.

'Jučer smo dobili informaciju od predstavništva Aeroflota u Zagrebu, njihove direkcije za Hrvatsku da je ipak ruska nacionalna kompanija odlučila letjeti prema Dubrovniku, bez obzira na to što su bili stornirali tu najavu prije nekih mjesec dana, no sada su se predomislili i odlučili da će letjeti tri puta tjedno iz Moskve prema Dubrovniku u ponedjeljak, srijedu i petak, tipom zrakoplova Airbus 320, i to poslovnom i turističkom klasom', istaknuo je zamjenik direktora dubrovačke zračne luke Frano Luetić. Dodaje kako su letovi najavljeni za razdoblje od 1. lipnja do 30. rujna, što je izuzetno dobra vijest za sve turističke agencije i turoperatore koji su računali na ovu redovnu liniju.

Podsjetimo, Aeroflot je zračnoj luci Dubrovnik poslao upit za suradnju, no kada su pregovori bili gotovo završeni, Aeroflot je povukao taj zahtjev. U medijima su se tada pojavile insinuacije da je Aeroflot odustao od Dubrovnika, zbog zahladnjenih odnosa između Hrvatske i Rusije o kojima se u zadnje vrijeme piše po medijima. Sam dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić tada je Aerflotovo odustajanje od Dubrovnika komentirao: 'Morate znati da je Aeroflot nacionalna kompanija u 100-postotnom vlasništvu ruske države i kao takva i provodi državnu politiku.' Ipak, nakon potvrde Aeroflota, sve se obrnulo.

'Razlozi su bili ekonomske prirode; Aeroflot je najveća ruska kompanija i ona jasno postavlja svoje letove i svoju mrežu, a postavlja ih prema zahtjevima tržišta. Broj aviona tijekom sezone ograničen je, odnosno toliki broj aviona nije dostupan, koji bi zadovoljio sve potrebe, jer je potražnja velika. Ruski građani žele ići na odmor tijekom pune turističke sezone. Međutim, očito da su neka odredišta na koja su se Rusi navikli ići, mislim pritom na Afriku i dio Azije, otpala. Tako su oni te letove prebacili prema Dubrovniku i 'oslobodili' jedan svoj zrakoplov, jer su vidjeli da je potražnja jako dobra', zaključio je Luetić.