FUCHSOVA OBEĆANJA

'Studij bez plaćanja uz redovito izvršavanje obveza'

21.04.2011 u 19:50

Bionic
Reading

Školarine se u potpunosti ukidaju, studenti se upisuju i nastavljaju studirati bez plaćanja dok redovito ispunjavaju svoje obveze, najavio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs, gostujući u 'Dnevniku' Nove TV

'Svi redoviti studenti počinju studirati ove godine bez plaćanja i upisninu podmiruje državni proračun, ako i dalje budu kvalitetni i marljivi, mogu završiti studij bez plaćanja, a oni manje marljivi plaćat će 60 posto hrvatske prosječne plaće', kazao je Fuchs. Istaknuo je da se nove odluke odnose i na one koji su završili srednju školu prije nekoliko godina, a žele sada studirati.

Upitan hoće li fakulteti u svakodnevnom radu osjetiti nedostatak školarina, u smislu nabave opreme i adaptacije, Fuchs je kazao da su to priče koje se povlače već šest mjeseci. 'Nadam se da će promjene povećati broj studenata i stimulirati mlade ljude. U stvari se autonomija sveučilišta povećava jer svako sveučilište autonomno uređuje vlastiti ustroj, nastavnike i program te su odgovorni za sve odluke, kao i za trošenje novca.'

Fuchs je ustvrdio da zakon potiče funkcioniranje sveučilišta, što je dosad bio problem jer se država nije mogla dogovoriti na razini sveučilišta pa novim modelom ona ne samo da neće gubiti novac, nego će ga povećati.

'Nema gubitaka, na nivou sveučilišta prihod je veći, ali je za pojedine sastavnice manji, ali u tom slučaju se sveučilište na razini sveučilišta mora dogovoriti o raspodjeli novca jer se konačno garantira financijska stabilnost potpisivanjem ugovora s državom na tri godine', zaključio je Fuchs, dodajući da se Hrvatska novim modelom približava EU te da ukidanje školarina nije predizborni potez jer su isto odlučili i prošle godine.