Hrvatska PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA

'Mi suci na presude gledamo na drugačiji način'

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin u Splitu je, na inzistiranje novinara, komentirao haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Diplomatski, u rukavicama, poručio je da vjeruje u mogućnost njezine izmjene u drugostupanjskom postupku

'Presude su dovoljno iskomentirane, mogu kazati da ih kao profesionalci mi suci gledamo i na drugačiji način. To znači da u njima vidimo i ono što javnost ne vidi, pa se nadam da će i obrane to vidjeti i da će po tome postupati', kazao je Hrvatin.

Upitan je li točna teza da do ovakvih presuda u Haagu ne bi došlo da se u Hrvatskoj na vrijeme sankcioniralo počinjene ratne zločine, predsjednik Vrhovnog suda bio je još konkretniji.

'Kad ste me već povukli za jezik, ne ulazeći u presudu reći ću da kod suđenja postoji jedna kontradiktornost. Ako se sudilo za zločinački pothvat, onda to nema veze sa suđenjem ili nesuđenjem za pojedina djela.'

Hrvatin je neugodno iznenadio novinare kada je pokazao da nema pojma o puštanju na slobodu pravomoćno osuđenog 'martićevca' Mitra Arambašića, koji je uoči obnovljenog postupka za ratne zločine pobjegao u Kanadu. On je, podsjetimo, ponovno optužen za brutalnu likvidaciju trojice hrvatskih policajaca, kojima je odsjekao glavu i udove.

'Hrvatska će riješiti slučajeve ratnih zločina, i to u ne tako dalekoj budućnosti', kazao je Hrvatin, očito ne znajući da je upravo odlukom Vrhovnog suda Arambašić prije dvije godine odšetao na slobodu. Budući da se radi o obnovljenom postupku zbog kojega je još 2002. bio uhićen u SAD-u, novo pojavljivanje pred hrvatskim sudom ovisit će isključivo o njegovoj volji.

Zajedno s veleposlanicom Nizozemske u Hrvatskoj Stellom Ronner-Grubačić, Hrvatin je otvorio Ured za podršku žrtvama i svjedocima na Županijskom sudu u Splitu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još