SKUPŠTINA PROTIV BANDIĆA

Vrtići (ne) poskupljuju, kreće pravna bitka

20.04.2011 u 14:15

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba jednoglasno je donijela odluku po kojoj poskupljenja vrtića neće biti, a istovremeno je izvan snage stavila odluku donesenu u prosincu prošle godine, kada je odlučeno da boravak djece u predškolskim ustanovama roditelji plaćaju po dohodovnom cenzusu, što je za dio njih automatski značilo poskupljenje. Jaslice bi se tako i dalje trebale plaćati po starom - 200 kuna - a vrtić za djecu stariju od tri godine 400 kuna. No gradonačelnik Milan Bandić može tu odluku staviti izvan snage, na temelju zaštite zakonitosti, i onda bi cijeli slučaj završio na Ministarstvu uprave. Dotad bi na snazi bila odluka donesena u prosincu po kojoj bi vrtići poskupili od 1. srpnja

Da Bandić ne planira odustati od svoje odluke, svjedoči i to da nije bio u vijećnici kada se raspravljalo o toj točki dnevnog reda, već je prepustio da u njegovo ime govori zamjenica Jelena Pavičić Vukičević. Hoće li gradonačelnik krenuti prema Ministarstvu ili će prije toga napraviti kakav međukorak, a kao mogućnost spominje se vraćanje donesene odluke Skupštini na preispitivanje, što za posljedicu ima dodatno vremensko otezanje, moglo bi se znati sutra, za kada je sazvao konferenciju za medije. Odluči li Bandić poslati odluku na preispitivanje, što će ona sasvim sigurno odbiti, na scenu će stupiti Ministarstvo uprave,a onda bi se cijeli slučaj mogao otegnuti do lipnja.

'Očito je da će se u sve morati uplesti državna tijela. Ne znamo koliko će trajati ta pravna bitka, a to vam govorim jer je ostalo samo šest radnih dana u kojima roditelji mogu prikupiti potrebne dokumente. Građani ne znaju što da rade zbog toga što se SDP i gradonačelnik prepucavaju. Moj im je savjet da dokumente prikupljaju. Tko će odgovarati ako građani ne uspiju prikupiti dokumentaciju?', zapitala se Danira Bilić (HDZ).

U gotovo dvosatnoj raspravi iz redova SDP-a moglo se čuti da su u prosincu bili prisiljeni prihvatiti odluke, ali su podsjetili da su oni tražili da se vrtići plaćaju po imovinskom, a ne dohodovnom cenzusu, za što se već tada znalo da nije izvedivo jer OIB nije u potpunosti funkcionirao ni tada, kao ni danas.

'Prema Zakonu o predškolskom odgoju, odluku o cijeni vrtića, odnosno o participaciji roditelja može donijeti samo Skupština. Pozivam gradonačelnika da poštuje zakone', kazao je predsjednik Skupštine Boris Šprem, dodajući da se posljednjih dana kroz medije plasira teza da će, ako ne poskupe vrtići, biti izbori.

'Ne znam koji izbori mogu biti. To se moglo eventualno dogoditi da nije donesen proračun, a to se nije dogodilo. Stoga ne vidim zakonskog uporišta za tu tvrdnju', kazao je Šprem.

Za Velimira Sriću (HSLS) su u današnjoj situaciji građani talac loše kohabitacije SDP-a i Milana Bandića.

'Tu smo gdje jesmo jer je SDP odlučio nešto naknadno popravljati. Dat ćemo glas za neposkupljenje jer je od toga manja šteta', istaknuo je Srića.

Bandićeva zamjenica Pavičić Vukičević kazala je da to nije mjera za spašavanje proračuna, već mjera kojom se spašava budžet ljudi koji žive na socijalnom minimumu.