BURNO NA GRADSKOJ SKUPŠTINI

Meić optužio Bandića za lopovluk, slijedi tužba

20.04.2011 u 11:01

Bionic
Reading

'Gradonačelniče, koliko ste se nakrali u posljednjih deset godina? Kako vas nije strah, kao vjernika, pred Bogom?' upitao je na sjednici zagrebačke Gradske skupštine zastupnik SDP-a Jurica Meić prvog čovjeka Grada Milana Bandića. Zbog izrečenoga, predsjednik Skupštine Boris Šprem dao mu je opomenu koja Bandiću, kako reče, nije dovoljna satisfakcija, pa će istu potražiti na sudu

'Opomena za mene nije dovoljna zadovoljština. Da je vama dati vlast, vi biste mene vezali žicom. Fala Bogu pa vi nikad nećete doći na vlast. Zadovoljštinu ću potražiti na sudu, pa će te tamo morati obrazložiti i podastrijeti podatke što sam ja to ukrao', ljutito je poručio Bandić, a potom se obrušio na Šprema jer je dopustio Meiću da ga prije izricanja opomene dva puta nazove lopovom.

Do sukoba na relaciji Meić – Bandić došlo je nakon što je Meić postavio pitanje o poslovno-stambenom projektu Cvjetni koji je prvotno trebao biti Cvjetni prolaz. Meića je zanimalo kada će građani moći prošetati kroz prolaz, a nakon što nije dobio odgovor od gradonačelnika, došlo je do okršaja koji će, po najavama, epilog dobiti na sudu.

Relativno miran aktualni sat započeo je s pitanjem o redovima u Petrinjskoj, u kojima umirovljenici satima stoje ne bi li dobili potvrdu o prebivalištu koja je jedan od uvjeta za dobivanje besplatnog pokaza ZET-a, započeo je aktualni sat zagrebačke Gradske skupštine.

No, zastupnik Marin Knezović (SDP), koji je pitanje postavio, gotovo očekivano od gradonačelnika Milana Bandića dobio je odgovor u kojem je on nepokolebljivo, unatoč suprotnim tvrdnjama iz policije, tvrdio da preslik osobne iskaznice nije dovoljan, već da je za to nužna potvrda o prebivalištu.

'Od 2. svibnja 250 tisuća građa Zagreba moći će se voziti besplatno. I moja će gospođa morati čekati u redu jer ima mirovinu manju od pet tisuća kuna', kazao je Bandić.

Nezavisni zastupnik Zvonko Maković upozorio je na nužnost raspisivanja međunarodnog natječaja za prostor na kojem se nalazila tvornica Gredelj i devastaciju koja se proteklih tjedana tamo dogodila. Naime, unatoč tome što je Zagrebački holding, koji je prostor Gredelja kupio za 88 milijuna eura, u isti trebao ući još prije godinu dana, to se dogodilo tek nedavno, a kad su ušli, imali su što i vidjeti. Gredelj je prodao sve što je mogao u sekundarne sirovine, zbog čega ZGH sada traži odštetu. Zatečeno stanje u Gredelju šef ZGH-a Ivo Čović nazvao je 'prekomjernim granatiranjem'.

'Dok sam ja imao ingerencije, gospodario sam kao dobar domaćin. Sad Holdingom upravljate Makoviću vi, Bernardić i Šprem. Ovo što se sada radi je krčenje terena. Nažalost, moje kompetencije su završile. Ja, naravno, jesam za međunarodni natječaj', pomalo ironično odgovorio je Bandić.

Zastupnici HDZ-a napali su šefa ZGH-a zbog zapošljavanja bez javnog natječaja i po političkoj liniji. Od 1. svibnja, prema njihovim riječima, u Gradskim tržnicama trebala bi biti zaposlena kćer Deše Mlikotin-Tomić, bivše predsjednice Povjerenstva za sukob interesa i profesorice na Ekonomskom fakultetu. Da će biti zaposlena, potvrdio je i sam Čović, ali je dodao da ona ima dva fakulteta, dva magisterija i položen pravosudni ispit.