ŽENSKA SEKCIJA SSSH

Stezanje remena lomi se preko leđa žena

07.03.2009 u 17:01

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog dana žena danas je Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorila na neravnopravan položaj žena, posebice na tržištu rada

Predsjednica SSSH Ana Knežević poručila je Vladi i poslodavcima da su žene prve koje dobivaju otkaz i da više neće dozvoliti da se steže remen na ženama. 'Dovoljno je zategnut, može se još malo potegnuti, ali može i puknuti i ako pukne može odletjeti nekome u glavu', rekla je Knežević.

Predsjednica Ženske sekcije SSSH Božica Žilić upozorila je da se 'val recesije, kriza, otpuštanja i stezanje remena lomi preko leđa žena'.

Istaknula je da su u povodu Međunarodnog dana žena, ženske sindikalne grupe uputile prosvjedno pismo Vladi u kojem pozivaju na zaustavljanje predloženih izmjena zakona o plaćama državnih službenika i namještenika jer smatraju da se njime žene, koje čine većinu zaposlenih u državnim tijelima, diskriminira zbog materinstva i roditeljstva, onemogućje u napredovanju te gura na marginu društva.

Također su potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor uputili zahtjev za ratifikacijom Konvencije Međunarodne organizacije rada o zaštiti majčinstva na radnom mjestu, kako bi se u Hrvatskoj i formalno prihvatili ti međunarodni standardi.

Predsjednica SSSH-a Ana Knežević rekla je da su demografske promjene gospodarska nužnost Hrvatske, jer je u Hrvatskoj negativan prirodni prirast.

'Problem je u tome što današnja žena mora usklađivati svoje obiteljske obveze s obvezama na poslu, a što država nije ništa učinila da ženama bude lakše u tome. Još uvijek je nedostatna infrastruktura, nema dovoljno vrtića, neke škole rade u tri smjene, a da se ne govori o servisima koji bi ženama olakšali život, a da to budžet žene ili obitelji može podnijeti', rekla je Knežević.

Navela je da žene u Hrvatskoj starije od 25 godina imaju veću stopu rizika od siromaštva od muškaraca, i to zato jer je među otpušenima više žena, te je upozorila da žene u Hrvatskoj imaju u prosjeku 20 posto manju plaću od muškaraca. 'Zaposlene žene u Hrvatskoj općenito posjeduju bolje radne karakteristike od muškaraca, posebice višu razinu obrazovanja, ali njihove su karakteristike manje cijenjene, što dovodi do razlika u plaćama', istaknula je. Prosječni iznos mirovina koje primaju žene, niži je 17 posto u odnosu na prosječnu mirovinu muškaraca.

U 18 godina rada Hrvatskog sabora, zastupnice čine samo 20 posto Sabora, pa će prema tom kretanju, za izjednačavanje broja zastupnika i zastupnica u Saboru trebati 40-ak godina, rekla je Knežević.