Hrvatska UDRUGA PRAVNIKA VUKOVAR 1991.

Traže od Bajića istragu o zločinima JNA u Vukovaru

  • Autor: tportal.hr
  • 19.4.2011 15:31:26
  • 19.4.2011 14:02:47

Povodom objave presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a nakon cjelovitog uvida u postupak protiv načelnika Uprave bezbednosti, generala Aleksandra Vasiljevića, Udruga pravnika Vukovar 1991. je predložila predsjedniku Josipoviću i premijerki Kosor da sazovu hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se utvrdile činjenice o ulozi Uprave bezbednosti (uključujući i suradnike) i JNA u srpskoj agresiji na Hrvatsku

Udruga pravnika Vukovar 1991. državnom vrhu predlaže da utvrđene činjenice potkrijepi dokumentacijom o izravnoj umiješanosti Uprave bezbednosti u zbivanjima na okupiranom području RH u vremenu prije i za vrijeme vojno-redarstvene akcije Oluja. Apeliraju da se posebno obrati pozornost na organizirano povlačenje hrvatskih građana prije ulaska HV-a na okupirano područje, kao i na ulogu Organa bezbednosti i njihovih suradnika u dostavljanju dokumentacije Haškom tužiteljstvu.

Pritom traže da se prikupljeni podaci analiziraju u roku od 60 dana radi omogućivanja obrani generala Gotovine i Markača da ih koriste u žalbenom postupku pred Haškim sudom.

Također, navode kako je nužno spomenute rezultate istrage s popratnom dokumentacijom dostaviti obrani generala Gotovine i Markača, Vijeću sigurnosti UN-a, Haškom sudu i DORH-u.

Od Državnog odvjetništva pak traže da podnese zahtjev za otvaranje istrage protiv odgovornih osoba iz Uprave bezbednosti i JNA za ratne zločine počinjene u Vukovaru i na Ovčari.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još