IZBOR POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA

Većina kandidata ne zna navesti primjer sukoba interesa

19.04.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Pred saborski Odbor za izbor i imenovanja danas je izašlo 11 kandidata koji žele biti u Povjerenstvu za sukob interesa. Naime, prema novom zakonu to povjerenstvo mora biti potpuno depolitizirano

Na Odboru za izbor i imenovanja sjedili su samo članovi vladajuće koalicije. Oporba je, naime, bojkotirala izbor novih članova Povjerenstva za sukob interesa jer je odbijen njen prijedlog da se biraju dvotrećinskom većinom u Saboru.

Pristupilo je 11 kandidata koji će narednih dana proći sigurnosnu provjeru, a nakon toga Odbor će izabrati pet članova novog depolitiziranog Povjerenstva za sukob interesa.

U novom Povjerenstvu žele sjediti: Dalija Budimir, Irena Čupić, Diana Dulijović Vlahov, Zoran Gašpar, Robert Jambrović, Rajko Kneklin, Jadranka Kolarević, Sanja Lozančić, Dinka Prce, Dora Rešetar i Željka Žokalj.

Članovi Povjerenstva biraju se na pet godina i imaju bitno veće ovlasti od dosadašnjeg: mogu provjeravati imovinu dužnosnika te imati uvid u njihove bankovne račune. Mogu dijeliti opomene dužnosnicima, kažnjavati ih oduzimanjem dijela neto plaće i predlagati njihove ostavke u slučajevima težih povreda zakona.

Bitno je naglasiti da većina od 11 kandidata nije znala dati primjer sukoba interesa, na što se i svodi bit njihova posla koji bi bio plaćen od 14.000 do 16.000 kuna mjesečno

Većina je na to pitanje navodila primjere mita i korupcije, i zapravo se uopće nije mogao čuti pravi primjer sukoba interesa nego definicije naučene iz zakona. Jedna kandidatkinja je čak ustvrdila da joj je jedan od motiva za taj posao 'sigurnost koju nudi struktura'. Neki kandidati nisu znali zbog čega je izbor u to povjerenstvo drugačiji od dosadašnjih, niti su znali navesti razlike između starog i novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Naime, prema novom zakonu, Povjerenstvo za sukob interesa imat će pet članova i funkcionirat će kao potpuno depolitizirano tijelo jer će njegovim članovima moći postati samo nestranačke osobe. Među navedenim kandidatima doista nema stranačkih osoba, no neki od njih već sada rade u nekim saborskim službama ili su, kao Jadranka Kolarević, članovi aktualnog Povjerenstva za sukob interesa.

S obzirom na izlaganja kandidata, izbor pet članova Povjerenstva bit će vrlo težak posao za dio Odbora koji će o tome odlučivati. Osim ako im je u interesu da oni koji će zavirivati u njihove novčanike ne znaju prepoznati sukob interesa.