RATNI VUKOVAR

Po nalogu Srbije ispitana četiri vukovarska liječnika

19.04.2011 u 13:43

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Vukovaru u utorak su ispitana četvorica svjedoka u istražnom postupku koji srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine vodi protiv ratne ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac i njezinog pokojnog kolege, ratnog kirurga Juraja Njavre, zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika

VUKOVAR – Optužnica protiv Vesne Bosanac i Juraja Njavre podignuta je još 1992. godine, a tadašnje su vlasti u susjednoj Srbiji dvoje vukovarskih liječnika optužile za 'nesavjesno liječenje ranjenika bivše JNA i loše upravljanje bolnicom u Vukovaru 1991. godine'.

'Temeljem zamolnice Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ispitana su četiri svjedoka. Nitko nije optužen. Riječ je o fazi istrage', potvrdio je Milan Kojić, glasnogovornik Županijskog suda u Vukovaru, ne navodeći imena ispitanih svjedoka. Sudac Kojić je naveo kako hrvatske sudbene vlasti mogu poduzeti one radnje koje Viši sud u Beogradu traži da se poduzmu na osnovi ugovora Hrvatske i bivše SRJ o pružanju međunardone pravne pomoći u građanskim i kaznenim parnicama.

Ispitivanju svjedoka u Vukovaru nisu nazočili srbijanski istražitelji, ali jeste Vesna Bosanac, još jednom ustvrdivši kako očekuje da će 'sud koji je pokrenuo istragu dobiti relevantne činjenice i shvatiti da su sve optužbe neutemeljene'. 'Ne znam točan broj bivših pripadnika JNA koji su se liječili u vukovarskoj bolnici 1991. Točni podaci postoje u medicinskoj dokumentaciji koja je nakon okupacije Vukovara odnešena iz bolnice i još uvijek se nalazi u Beogradu', rekla je novinarima Vesna Bosanac po izlasku iz sudnice.

S njom u društvu bio je i dr. Vladimir Emedi, jedan od svjedoka koji je ispitan na Županijskom sudu u Vukovaru, a koji je potvrdio da su osim njega ispitani i ratni liječnici Mladen Ivanković, Tomislav Đuranac i Tomislav KovačićPodsjetio je kako su se 'liječnici u vukovarskoj ratnoj bolnici prema svim pacijentima, bez obzira na nacionalnupripadnost, odnosili na isti način, pružajući im najprimjereniju skrb'. 'Danas su nas ispitali o sudbini četvorice pripadnika bivše JNA, kojima je 1991. godine kao ranjenicima bila pružena skrb u vukovarskoj bolnici i dislociranom odjelu u Borovo Commerceu. Jedan od ranjenih vojnika bivše JNA koji se liječio bio je Saša Jović. On na najbolji način može posvjedočiti o dobrom i humanom radu vukovarskih liječnika', ustvrdio je Emedi.

Ratna i aktualna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac još je krajem veljače dala iskaz hrvatskoj policiji o navodima iz srbijanske optužnice odbacujući sve njene stavke. Potvrdila je kako za Interpolovu tjeralicu za njom zna još od prije dvije godine.