PETAR MACUT

'Gotovina očito nije dovoljno dobar za počasnog građanina Vukovara'

19.04.2011 u 12:08

Bionic
Reading

'General Gotovina očito nije dovoljno dobar da bude počasni građanin Vukovara', prokomentirao je nezavisni vukovarski političar Petar Macut odluku o odbacivanju njegovog prijedloga da se Ante Gotovina proglasi počasnim Vukovarcem

Dan nakon sjednice Gradskog vijeća Vukovara, na kojoj se nije ni razmatrao Macutov prijedlog, taj je nezavisni političar osudio ponašanje vukovarskih vijećnika povodom njegove ideje da Gotovina dobije priznanje

počasnog građanina. Podsjetio je da je na sjednici Odbora za dodjelu javnih priznanja, koji čine po pet SDP-ovaca i predstavnika HSP-a Dr. Ante Starčević te dvojac iz HDZ-a, odbijen Macutov prijedlog.

Odbor se sastao uoči sjednice Vijeća, pa su protiv Macutovog prijedloga bili i SDP-ovci i starčevićevci, dok je HDZ glasao za proglašavanje Gotovine počasnim građaninom Vukovara. Potom su na samoj sjednici Vijeća HDZ-ovci ponovno pokušali, kroz amandman na točku o dodjeli priznanja, predložiti generala Gotovinu za počasnog Vukovarca, no ni taj pokušaj nije uspio. SDP je, zajedno sa SDSS-ovcima, bio protiv, dok su vijećnici HSP-a Dr. Ante Starčević ostali suzdržani. Pravdali su se porukom samog generala Gotovine da se 'u Hrvatskoj ništa ne poduzima vezano uz njegovo ime'.

'Zbog svega moram zaključiti da se general Gotovina u Vukovaru zapravo tretira kao zločinac, jer jedno je deklarativna podrška generalu da bi se umirilo javnost, a sasvim drugo je kada konkretna politika treba odati priznanje koju deklarativno zastupa', zaključuje predlagatelj Petar Macut.

Gradsko vijeće Vukovara ipak je odlučilo posmrtno odlikovati jednog drugog generala – Blagu Zadru. Posthumno će mu za Dan grada biti dodijeljena Nagrada za životno djelo za iznimnu hrabrost i položen život u obrani Vukovara 1991. godine.