U SUSRET 8. OŽUJKA

HSS udvostručio broj žena članica

07.03.2009 u 15:32

Bionic
Reading

Predsjednik HSS-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić na današnjoj je skupštini Organizacije žena HSS-a 'Hrvatsko srce' kazao da je broj žena u tijelima stranke i u predstavničkim tijelima prije formiranja 'Hrvatskog srca' bio vrlo mali, dok je unatrag dvije godine udvostručen

Sada je među jedanaest tisuća novih članova, učlanjenih od siječnja prošle godine, dvije trećine žena, uglavnom mladih, kazao je Friščić.

Popularizacija uloge žene u politici u HSS-u je uspješna, kao i promjena ranije slike HSS-a kao muške stranke, stranke "gazda", jer je u HSS sada 26,5 posto žena, kazala je Marija Ledinski Anić, predsjednica 'Hrvatskog srca'.

Govoreći o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji predsjednik Friščić kazao je da HSS priprema dodatni program za oživljavanje sela koji se može nazvati 'trošimo hrvatsko', a koji je HSS zagovarao i onda kada se Hrvatska optuživala za nedozvoljeni protekcionizam.

'Sada je valjda svima jasno da se ulaganjem u pojoprivredu najbrže dolazi do radnog mjesta, koje je ujedno i najjeftinije, i da grah, papriku i rajčicu ne treba uvoziti iz Kine, jer to možemo proizvesti sami. Važno je da proizvodimo sami i dostatne količine za sebe i za potrošnju u turizmu', kazao je.

Zbog svega toga HSS će predložiti premijeru Ivi Sanaderu i Vladi da se formira poseban fond za razvoj poljoprivredne proizvodnje, ali i prateće prerađivačke industrije i turizma.

Govoreći o lokalnim izborima Friščić je kazao da je u Karlovcu HSS trenutno u opoziciji (sa SDP-om i HNS-om), ali je ovih dana potpisan koalicijski sporazum sa HDZ-om o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima.

'U preko svim županijama, gradovima i općinama političke su kombinacije među strankama različite i zato je važno da se na terenu nađu najpogodniji partneri da bi se realizirali konkretni programi i komunalna rješenja, a ne da se stranke i članstvo međusobno svađaju', rekao je.

Kazavši to dodao je da je u Gradu Karlovcu realno za očekivati povratak HSS u vlast, kao i u Županiji, gdje se također priprema koalicija s HDZ-om i HSLS-om.