MESIĆ U RECESIJI

'Ured predsjednika štedi gdje može'

07.03.2009 u 16:42

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je danas kako je mjere štednje poduzeo i njegov Ured te naglasio da u poduzimanju mjera za izlazak iz krize trebaju sudjelovati svi u državi

Mesić je kazao kako njegov Ured štedi na investicijama koje 'još mogu pričekati'. 'To je uređenje park-šume i nekoliko investicijskih zahvata koji još mogu pričekati, ali u svakom slučaju naći će se sredstva bez kojih ured može funkcionirati. Bitno je da ured funkcionira, a sve što može pričekati neka bude u vremenu kad izađemo iz krize', rekao je Mesić u stanci tradicionalne 'Kave s Predsjednikom' u njegovu Uredu.

Svi osjećaju krizu i recesiju i svaka zemlja mora voditi računa o svojoj privredi, pa tako i Hrvatska treba što prije izaći iz stanja u kojem se našla ne samo svojom krivnjom, rekao je Mesić.
Ponovio je svoj prijedlog da se poduzmu mjere za povećanje izvoza i destimuliranje uvoza uvođenjem poreza na uvoz, a kojim bi se onda stimulirala proizvodnja za izvoz. 'Budući da još uvijek više uvozimo, država će imati više koristi, a mi ćemo u proizvodnji otvarati radna mjesta i pomagati one koji će biti konkurentni i ići na vanjsko tržište. Ja sam za to da se o tome raspravlja, međutim nisam dobio nikakav odjek', rekao je Mesić.

Upitan jesu li potrebne veće trošarine i veći PDV, Predsjednik je rekao da na to pitanje mora odgovoriti struka. 'Kad god u gospodarstvu napraviš jedan korak moraš znati gdje ćeš ići s drugim i znati što to znači suštinski, što znači pro futuro', rekao je Mesić.

Upozorio je kako Hrvatska za otplatu kamata i glavnica kredita ove godine treba skoro 10 milijardi eura. 'To se mora naći ako želimo ostati čvrsto na nogama', naglasio je.

Upitan o izgradnji LNG terminala i dvojbi trebaju li Hrvatskoj dva terminala (Omišalj, Ploče), Mesić je rekao da nije on taj koji treba odlučiti gdje će biti terminal i je li dovoljan jedan ili trebaju dva. 'Samo je sigurno da bi sav plin koji bi išao iz Hrvatske, njoj donosio koristi. A sad treba napraviti izračune isplati li nam se to ili ne', rekao je.

Dodao je da je, po njegovim saznanjima, Katar i ranije bio zainteresiran za gradnju terminala u Pločama te tražio da sam financira gradnju s dvije milijarde eura. Nakon što dođe njihov državni posjet znat ćemo imaju li i dalje takav stav ili će se uključiti u već postojeći konzorcij za izgradnju terminala, dodao je.

Predsjednik je u sklopu redovite 'Kave s Predsjednikom' ugostio članove Udruge za promicanje japanskih ratničkih vještina 'Cronippon ninjutsu dojo' koji su mu demonstrirali svoje ninjutsu vještine. Mesić je primio i djecu novinara poginulih u Domovinskom ratu.