Hrvatska FACEBOOK DOGAĐANJE U AUSTRALIJI

Više od 4000 Hrvata prosvjedovalo u Melbourneu zbog Haaga

Veliki prosvjed potpore Anti Gotovini i Mladenu Markaču organizirali su u nedjelju na središnjem trgu u Melbourneu australski Hrvati, a okupilo se više od 4000 ljudi

Transparenti s natpisima 'Gotovina heroj' i 'Oslobodite generale' izvješeni su na zgradama trga, zapaljene su svijeće, a mnogi pojedinci nisu uspijevali zadržati suze, piše portal hrsvijet.net.

Skup je organizirala udruga Ujedinjeni hrvatski klubovi i Australije i Novog Zelanda koja je u vrlo kratkom vremenu uspjela obavijestiti hrvatsku zajednicu preko Facebooka, lokalnih hrvatskih medija i katoličkih crkava diljem Victorije. Predsjednik udruge Paul Šarić prisutnima se obratio riječima:

'Australija je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala neovisnost Republike Hrvatske i svi smo joj mi itekako zahvalni na tome povijesnom činu. Tada smo pomislili kako u naše pravo na neovisnost više nitko neće zadirati, no danas, 20 godina poslije, vidimo da to nije tako. Osudom naših generala osuđena je i Hrvatska. Stvaranje i obrana naše domovine proglašeni su zločinačkim pothvatom, a utemeljitelj Hrvatske Franjo Tuđman i svi njegovi bliski suradnici proglašeni su zločincima. Iz ove presude vrlo jasno iščitavamo poruku da nismo imali pravo proglasiti svoju državu te da je nismo smjeli braniti. Bez obzira na to kakve presude donosili, s ovog mjesta poručujemo da su Hrvati iz domovine i dijaspore odlučni u obrani časti naših generala i dostojanstva svih nas.'

Prisutnima se obratio i predsjednik ogranka HDZ-a Sunshine Petar Gelo koji je u vrlo emotivnom govoru istaknuo da je ova neviđena nepravda ujedinila sve Hrvate u svijetu, baš kao u onim danima ponosa i slave.

'Kada je u pitanju domovina, tu nema kompromisa. Sada nam je ponovno potrebno zajedništvo, isto kao kad smo ostvarivali naš stoljetni san, slobodnu i dragu nam domovinu', rekao je Gelo.

Prosvjedni skupovi protiv odluke Haškog suda održani su i u Adelaideu, Canberri i drugim gradovima gdje živi velik broj Hrvata.

Prosvjed u Australiji
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još