Hrvatska POTEZ OČAJNIKA

Vladin tim za spašavanje generala Gotovine i Markača

Haška presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču mobilizirala je Banske dvore pa je sastavljen tim od šest ljudi koji trebali pomoći osuđenima. No pravni stručnjaci upozoravaju da Vlada nema gotovo nikakav utjecaj u žalbenom postupku jer je ionako sad sve na obrani, piše Jutarnji list

Usprkos tome, premijerka Jadranka Kosor ipak je zapovjedila pojačanu diplomatsku ofenzivu. Odmah je u proceduru upućen zahtjev Haškom sudu za stjecanje statusa prijatelja suda.

Kosor je, otkriva Jutarnji, osnovala i povjerenstvo sastavljeno od predstavnika braniteljskih udruga u koje je uključila svog savjetnika Damira Krstičevića, a u radu kojeg će sudjelovati i oslobođeni general Ivan Čermak. Za koordinatora svih akcija postavljen je Davor Stier, osoba od najvećeg premijerkina povjerenja i posebni izaslanik zadužen za euroatlantsku suradnju.

U tim je uključen i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković te vodeći pravni stručnjaci na čelu s predsjednikom akademije pravnih znanosti dr. Željkom Horvatićem i Mirjanom Damaškom s američkog sveučilišta Yale, inače stručnjakom za tumačenja pravnih aspekata zapovjedne odgovornosti.

Ministar Jandroković već je svim stranim veleposlanicima poslao posebnu studiju na 190 stranica, kojom se pobija teorija udruženog zločinačkog pothvata, a ministar Bošnjaković u kontaktu je s odvjetnicima osuđenih generala.

Osim odvjetnicima generala, Vladini potezi bit će predstavljeni i predstavnicima najjačih braniteljskih udruga. 'Treba nam jaka diplomatska ofenziva, bilo je mnogo propusta i stoga sad treba početi snažno lobirati kako bi se srušila teza o udruženom zločinačkom pothvatu. Bili smo uvjereni da je Vlada učinila sve, ali očigledno da nije. Ni odvjetnici nisu baš najbolje odradili svoj posao', kazao je za Jutarnji Ivan Pšenica, čelnik Udruge zatočenih i nestalih.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još