ISTRAŽiVANJE NOVE TV

U plan protjerivanja Srba ne vjeruje 83 posto građana

17.04.2011 u 19:52

Bionic
Reading

Nakon izricanja nepravomoćnih presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, 63 posto građana smatra da iza svega stoji namjera Haškog suda da se izjednači žrtva i agresor, pokazao je nastavak ekskluzivnog istraživanja koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos Puls o raspoloženju Hrvata nakon presude generalima u Haagu

Osnovna teza tužiteljstva, ponovljena i u presudi, jest postojanje udruženog zločinačkog poduhvata koje je dovelo do protjerivanja Srba.

Građani Hrvatske priznaju da je zločina bilo, ali ne i zločinačkog poduhvata: 83 posto građana ne misli da je takvo što postojalo, a samo 8 posto građana misli da je postojao takav plan. Devet posto građana ne zna.

Da je bilo pojedinačnih zločina s hrvatske strane tijekom Domovinskog rata misli 47 posto građana, a njih 34 posto ne smatra da su pripadnici HV-a počinili pojedinačne zločine. Devetnaest posto građana ne zna.

Brijunski sastanak temelj je optužnice, a sada se pokazalo i presude. Na čelu udruženog zločinačkog poduhvata prema presudi nalazio se pokojni predsjednik Tuđman, te tadašnji ministar obrane Gojko Šušak. Da je nepravomoćnom presudom na neki način uključena osuda Tuđmana i Šuška smatra 51 posto građana; 38 posto građana ne misli tako, a 11 posto ne zna.

Odvjetnici generala Gotovine i Markača najavili su žalbe. Vlada se želi uključiti u cijeli proces, a 78 posto građana misli da će u žalbenom postupku žalbeno vijeće ublažiti kaznu u korist generala, osam posto misli da će se potvrditi dosadašnja presuda. Dva posto građana, pak, misli da će Žalbeno vijeće postrožiti kazne, dok ih 12 posto ih ne zna što će se dogoditi.

Vladin angažman u žalbenom postupku, smatra 48 posto građana, može puno pomoći u postupku kako bi sve bilo povoljnije po generale, a 28 posto građana pak misli da uloga Vlade može malo pomoći, dok 18 posto misli da Vlada ne može ništa pomoći generalima. Šest posto građana ne zna.