NAPUTAK HZZO-A

Specijalistima zabranili preporuke za bolovanja

06.03.2009 u 20:53

Bionic
Reading

Specijalist ugovorne bolničke zdravstvene ustanove ne smije, osim ako ga za to izrijekom ne ovlasti izabrani ugovorni liječnik primarne zdravstvene zaštite, preporučiti bolovanje, odnosno davati mišljenje o privremenoj nesposobnosti za rad osiguranika

Ova rečenica iz inače opširna naputka o ostvarivanju polikliničko-konzilijarne zdravstvene zaštite u bolnicama preko internih uputnica, koji je poslan iz HZZO-a na početku veljače, zgranula je bolničke liječnike, piše Večernji.hr. Iz nje proizlazi da bolnički specijalist ne smije pacijenta savjetovati o tome treba li zbog bolesti mirovati ili se, pak, može u isto vrijeme liječiti i raditi.

'Naputak je doista nevjerojatan', komentira prof. Rajko Ostojić, gastroenterolog, SDP-ov saborski zastupnik: 'Zar ja kao bolnički specijalist ne smijem svome pacijentu reći, preporučiti ili, ako hoćete, savjetovati da mora ostati kod kuće i mirovati neko vrijeme?!'

Andrija Hebrang, specijalist radiologije, HDZ-ov saborski zastupnik i ministar zdravstva u nekoliko mandata, također je bio neugodno iznenađen načinom na koji je sročen dopis HZZO-a poslan bolničkim specijalistima.

'Naputak je doista nespretno sročen. Ispada da specijalist ne smije pacijentu preporučiti bolovanje niti se upuštati u ocjenjivanje njegove radne sposobnosti u vrijeme liječenja ako mišljenje o tome nije izrijekom tražio izabrani liječnik. A nigdje nema ključne rečenice da specijalist može preporučiti mirovanje. I to je propust onoga tko je dopis pisao', kaže prof. Hebrang.