EMOTIVNA REAKCIJA

Nakon presude veliki pad potpore ulasku u EU

16.04.2011 u 19:30

Bionic
Reading

Dan nakon izricanja nepravomoćne presude protiv generala Gotovine, Čermaka i Markača, u 'Dnevniku' Nove TV objavljeno je istraživanje Nove TV i Ipsos Pulsa o tome kako su građani Hrvatske dočekali presudu te koga smatraju najodgovornijim za ovako drastičan razvoj događaja

Čak 90 posto građana bilo je ogorčeno kada je čulo presudu. Sedam posto ih je bilo ravnodušno, a dva posto građana Hrvatske je jako zadovoljno nepravomoćnom presudom.

93 posto građana presudu Haškog suda smatra nepravednom, a samo četiri posto građana ovakvu presudu koja spominje i zločinački pothvat smatra pravednom.

49 posto građana ovakvom presudom bilo je iznenađeno, njih 27 posto je očekivalo ovakvu presudu, a 21 posto građana donekle je iznenađeno presudom u Haagu.

Tko je kriv?

Nakon ovakve nepravomoćne presude, 32 posto građana smatra najodgovornijom vladu Jadranke Kosor, Sanaderovu vladu odgovornom smatra 13 posto. Vladu Ivice Račana odgovornom smatra 10 posto, a politiku kao takvu okrivljuje 11 posto građana. Bivšeg predsjednika Mesića odgovornim smatra devet posto građana, a tužiteljstvo ili Carlu del Ponte koja je napisala optužnicu odgovornim smatra osam posto. Toliki postotak smatra odgovornom i međunarodnu zajednicu. Predsjednika Tuđmana i njegovu vlast jer nije procesuirala zločine odgovornim smatra sedam posto, suci su odgovorni za pet posto građana, odvjetnike smatra odgovornim dva posto, a predsjednika Josipovića jedan posto građana. 32 posto građana odgovornim smatra neke druge ili ne zna.

Do ovakvih presuda za 55 posto građana došlo je zbog loših poteza vlasti u suradnji s Haagom. Za 45 posto građana do ovoga je došlo zbog pritisaka pojedinih stranih država na sud. Svaki četvrti ispitanik ili njih 26 posto smatra da su ovakve nepravomoćne presude došle zbog neprocesuiranja počinitelja pojedinačnih zločina na vrijeme ili 90-ih. 10 posto građana u lošoj presudi vidi odvjetnike. Stvarnu krivicu generala vidi samo pet posto građana.

87 posto građana smatra da hrvatske institucije nisu učinile što je bilo u njihovoj moći da presuda bude povoljnija za generale, ali i za Hrvatsku. Njih osam posto pak smatra suprotno, da je Vlada učinila sve što je mogla. Pet posto građana ne zna.

Lošija slika o ratu

Nakon ovakvih nepravomoćnih presuda 68 posto građana smatra da će slika o Domovinskom ratu sada biti nepravedno lošija. Da će slika biti realnija, smatra sedam posto građana, a 13 posto ispitanika smatra da ove presude neće imati nikakav utjecaj na ocjenu Domovinskog rata.

Haag je bio na početku pregovora ključ, a i sada je test hrvatske spremnosti na suradnju. Markač i Čermak bili su test Sanaderove vlade da dobijemo status kandidata. Gotovinino uhićenje je bilo uvjet početka pregovora. I tako smo završili puni krug.

U toj priči o Haagu i nakon ovih nepravomoćnih presuda, građani su emotivno reagirali i u samo sedam dana dramatično je pala potpora ulasku u EU. Prije sedam dana za ulazak u uniju bilo je 60 posto građana, a nakon izricanja presude na referendumu bi za glasovalo 35 posto građana