SASTANAK U BANSKIM DVORIMA

Kosor: Vlada je učinila sve što je bilo u njezinoj ovlasti

16.04.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Nakon završetka sastanka premijerke Jadranke Kosor s predstavnicima 42 braniteljske udruge kao i generalom Čermakom u Banskim dvorima zaključeno je kako je trenutačno potrebno jedinstvo sviju i uključivanje stručnjaka i svih relevantnih udruga kako bi se pobila teza suda o zajedničkom zločinačkom pothvatu tijekom Oluje, a premijerka je izvjestila kako je već poslan zahtjev da budemo prijatelj Haškog suda vezano za aktualan predmet, što je jučer dogovoreno na sjednici Vlade, dok je studija Akademije pravnih znanosti poslana svim diplomatskim predstavništvima

Osvrnuvši se na prosvjede tisuće branitelja na središnjem zagrebačkom Trgu, rekla je kako je to demokratsko pravo sviju.

'Svatko ima pravo izražavati svoje osjećaje kako želi, ali samo se za stolom može raditi', rekla je.

Na upit novinara potvrdila je kako je Vlada po pitanju ovog slučaja učinila sve što je bilo u njezinoj ovlasti, podsjećajući kako od 1996. godine imamo Zakon o suradnji sa sudom

Neda Balog iz udruge udovica Domovinskog rata poručila je kako se ne smije očajavati nego uključiti sve relevantne osobe u cilju verifikacije Domovinskog rata. Istaknula je kako će dio udruga tražiti odgovornost zbog ove presude.

'Dio udruga tražit će odgovornost osoba koje su svojim svjedočenjem ili dostavom dokumenata i materijala doprinijeli takvoj kvalifikaciji', rekla je Balog, no nije pojasnila na koga se to odnosi.

Ivan Pšenica u ime udruge obitelji zatočenih hrvatskih branitelja smatra da trenutačno ne treba razmišljati tko je kriv, nego zajednički djelovati kako bi se došlo do rješenja. Kaže kako je potrebno u drugostupanjskoj presudi dostići pravičnost suda, jer do sada se je već uvidjelo kako sud donosi političke odluke, a ne uvijek pravedne, pozivajući se na slučaj Šljivančanina.

Damir Krstičević priznao je kako mu je jučer bio jedan od najtežih dana, jer se kao hrvatski branitelj osjeća poniženo i poručio da generali Gotovina i Markač ne smiju biti ostavljeni.

'To nije bio privatni rat, nego rat kako bi svi mogli biti jedna organizirana država i društvo', rekao je, te dodao da sada moramo biti jedinstveni, mudri i dostojanstveni, a to se odnosi i na one koji trenutačno prosvjeduju na Trgu i sve koji se osjećaju poniženo.

Zvonko Milas u ime hrvatskih branitelja pozvao je sve političke stranke da sada zaborave političku svakodevnicu i zajedno pronađu rješenje za daljnje aktivnosti.