HNS, HSU I LABURISTI

Koncentrirati se na žalbeni postupak

15.04.2011 u 17:41

Bionic
Reading

U HNS-u, šokirani nepravomoćnom haaškom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ističu da je sada važno posvetiti se njezinu pobijanju u drugostupanjskom postupku, što poručuju i iz Hrvatske stranke umirovljenika dijeleći osjećaj razočarenja koji vlada u narodu, dok Hrvatski laburisti navode i da na Haaškom sudu osim prava i pravde, caruje politika.

Predsjednik HNS-a Čačić je visinu kazne generalima Gotovini i Markaču ocijenio drakonskom. "Ono što je sada važno jest zadržati dostojanstvo, koncentrirati se na žalbeni postupak", izjavio je u Saboru, podsjetivši kako su se u niz navrata dogodile značajne promjene prvostupanjskih presuda u konačnom pravorijeku suda.

Upozorio je i kako se ni u kojem slučaju ne smije poistovjećivati termin zločinačkog pothvata s ukupnim viđenjem i međunarodnopravnim tretmanom ni Bljeska ni Oluje, kao legitimnih akcija oslobađanja hrvatskog teritorija. Oslobađajuću presudu za generala Čermaka ocijenio je očekivanom i logičnom, jer je on, kazao je, bio general logistike.

Čelnica HNS-ovog saborskog kluba Vesna Pusić je podsjetila na slučaj generala Blaškića, kada je prvostupanjska odluka drastična promijenjena u konačnoj odluci suda te ocijenila da maksimalno politiziranje javnosti i atmosfera koja se stvara nije dobra za nepravomoćno osuđene generale u Haagu. Odbacila je i bilo kakvu mogućnost da ta presuda ikako utječe na zatvaranje Poglavlja 23, jer je suđenje u Haagu jedan poseban proces koji se vodi neovisno od pregovaranja za EU.

Istaknula je i kako Haaški sud nije utvrđivao jesu li se zločini uopće dogodili, već jesu li trojica generala za njih bili odgovorni. U apsolutnom je interesu hrvatske države raščiščavanje situacije oko tih zločina, koji su se nedvojbeno dogodili, poručila je. "To je legitimno pravo svake zemlje na obranu i te akcije su politički, pravno i u svakom drugom smislu izvan pitanja. Činjenica da su se unutar tih akcija, kao i unutar svih vojnih akcija u povijesti, dogodili i zločini, te zločine treba procesuirati - to je interes, volja i želja svakog pravednog čovjeka", poručila je Pusić.

Iz HSU-a navode kako su posebno razočarani činjenicom da je Haaški sud prihvatio tvrdnju tužiteljstva o postojanju udruženog zločinačkog pothvata vezanog uz vojno-redarstvenu akciju 'Oluja' i ističu kako Oluju smatraju i smatrat će legitimnom akcijom kojom je oslobađan hrvatski teritorij, a Domovinski rat obrambenim ratom te ističu da treba učiniti sve kako bi se u drugostupanjskom procesu opovrgnuli navodi o udruživanju u zločinački pothvat.

"Suosjećamo sa svim časnim braniteljima koji su se žrtvovali za uspostavu slobodne i demokratske hrvatske države, te pozivamo na jedinstvo svih građana i na mirno i dostojanstveno izražavanje osjećaja. Vjerujemo da je to trenutak u kojem Hrvatska treba biti jedinstvena i snažna", stoji u HSU-ovu priopćenju koje je potpisao predsjednik stranke Silvano Hrelja.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ocijenio je da visine izrečenih kazni Sudskoga vijeća kojemu je predsjedao Alphonse Orie, ali i obrazloženje presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču dokazuju da na Haaškom sudu, osim prava i tek pravde, caruje politika.

Pita se i je li Sudsko vijeće priznalo postojanje fantomske, Martićeve Krajine kad je sudac Orie rekao da su Gotovina i Markač poduzimali nezakonite radnje protiv Srpske Krajine. "Vjerujemo da se s tom nakaradnom tezom da je Hrvatska vojska u legalnoj vojnoj akciji oslobađanja okupiranoga hrvatskoga teritorija nezakonito djelovala protiv Srpske krajine međunarodna zajednica ne slaže te da iza toga obrazloženja stoje Hrvatskoj neskloni lobiji", ističe Lesar i dodaje kako Hrvatski laburisti također vjeruju da će uz snažan angažman nove vlasti i odvjetničkih timova generala Gotovine i Markača u žalbenom postupku prvostupanjska presuda biti pobijena te da će se odluka o visini kazne ili – nadamo se – puštanju na slobodu – temeljiti na činjenicama, a ne na impresijama Sudskoga vijeća.