REAKCIJE VUKOVARACA

Komšić: Još jedan dokaz da je Haag - umro!

15.04.2011 u 14:39

Bionic
Reading

'Umro je Haag. To smo iz Vukovara poručivali svih ovih godina, a ponavljamo i danas', rekao je vukovarski branitelj Zdravko Komšić, ujedno i predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša, u komentaru haške presude hrvatskim generalima

Po Komšićevom mišljenju 'Haag je i definitivno izgubio kredibilitet takvom presudom', ocjenjujući odluku sudskog vijeća – sramotnom. 'Nije to samo osuda generala, nego i cijele Hrvatske. Bilo smo svjedoci razaranja Vukovara i cijele Hrvatske koje je od strane agresora, kako iz Srbije, tako i domaćih Srba, trajalo godinama i za to u Haagu nitko nije procesuiran niti je odgovarao. To je bio udruženi zločinački pothvat, a ne Oluja', poručio je Komšić.

Ustvrdio je da 'Hrvatska nije izvršila nikakvu agresiju na tzv. Krajinu nego je krenula u oslobađanje svojih okupiranih područja'. 'Ako su se i dogodili neki zločini, trebalo je i procesuirati odgovorne, a na po zapovjednoj odgovornosti teretiti Gotovinu, žive i umrle generale te pokojnog predsjednika Tuđmana', ukazuje Komšić.

Presudom u Haagu razočaran je i Ivo Kovačić, predsjednik vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata. 'Nema tu nikakve kaznene odgovornosti, nego je to isključivo politička odluka. Radilo se na tome da se generali politički osude, što su danas i napravili u Haagu', kategoričan je Kovačić.

Ratna i aktualna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac povukla je paralelu između presuda tzv. vukovarskoj trojci – Šljivančaninu, Radiću i Mrkšiću s presudom trojici hrvatskih generala. Podsjetila je da je Gotovina osuđen kao i Mrkšić, Čermak je oslobođen baš kao i Radić, dok je Markač dobio veću kaznu nego Šljivančanin.

'Iako se nisam nadala da će biti oslobođeni, nisam ni očekivala tako visoke zatvorske kazne. Presudama je osuđena cijela Hrvatska, a Haški sud potvrdio je da je politički sud čija je uloga izjednačiti krivnju svih za rat na području bivše Jugoslavije', ogorčena je Vesna Bosanac.

Vukovarskom gradonačelniku Željku Sabou u vrijeme je izricanja presude u Haagu u posjetu bio stranački kolega – primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Obojica su nakon susreta izrazili šok i nevjericu zbog osuđujuće presude generalima Gotovini i Markaču.