ODVJETNIK MIŠETIĆ:

'Gotovina je smiren i optimističan uoči presude'

14.04.2011 u 21:54

Bionic
Reading

Branitelj hrvatskoga generala Ante Gotovine Luka Mišetić rekao je u četvrtak da je Gotovina smiren i optimističan dan uoči izricanja presude na Haaškome sudu (ICTY) nakon trogodišnjega suđenja njemu i generalima Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku te da se pomalo čudi pesimističkoj atmosferi u Hrvatskoj.

'Gotovina je smiren i optimističan i uopće nije nervozan. Danas je onakav kakav je bio u zadnjih pet godina. Vrlo je optimističan kao i svi mi iz odvjetničkog tima. Pomalo se čudi pesimističkoj atmosferi u Hrvatskoj te očekuje da ćemo i mi i on i svi ostali u Hrvatskoj imati razloga biti sretni i veseli', izjavio je Mišetić u den Haagu za Novu TV.

Na pitanje na čemu se temelji taj optimizam, Mišetić je odgovorio kako branitelji i Gotovina vjeruju da su tijekom tri godine suđenja uspjeli dokazati kako "nije postojao zločinački pothvat i da je general Gotovina bio vrlo častan zapovjednik prije, za vrijeme i nakon operacije Oluje".

Napomenuo je da je predsjedatelj sudskog vijeća sudac Alphonse Orie u prošlom predmetu koji je vodio oslobodio dva od tri optuženika, uključujući i bivšeg premijera Kosova.

'On je već pokazao pred Haaškim sudom da će, ukoliko činjenice, dokazi i zakon pokazuju da je osoba pred njim nevina, donijeti takvu presudu i da politika na njega ne utječe', rekao je Mišetić.

Čelnik Gotovinina braniteljskog tima rekao je kako očekuje da će sudac Orie u i njihovu slučaju biti takav i donijeti pravednu presudu.

'Mi smatramo da je jedina pravedna presuda oslobađajuća', istaknuo je Mišetić.

Haaški sud objavit će u petak presudu u predmetu protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača optuženih za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Tužiteljstvo traži za Gotovinu kaznu od 27 godina zatvora.